2022. június 15., 15:08

A WHO szerint rasszista a majomhimlő megnevezése

Érdekes ötlettel állt elő az Egészségégügyi Világszervezete, a WHO. Azt szeretnék, ha a majomhimlőt átneveznék, hogy mérsékelve legyen a rasszista megbélyegzés.

Majomhimlő
Fotó: TASR

A vírus nemcsak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed, a nyugati országokban viszont továbbra is azzal a régióval azonosítják a vírust.

Mivel világszerte folyamatosan nő a megbetegédesek száma, ezért Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója jelentette be, hogy át kell nevezni a vírust.

A döntés azután született, hogy

több mint 30 tudós aláírt egy olyan dokumentumot, amelyben azt írták, sürgősen szükség van arra, hogy a vírust átnevezzék, mivel a jelenlegi megnevezés diszkriminatív és megbélyegző.

A tudósok azt tanácsolják, hogy a vírus új osztályozása minimalizálja azokat a negatív hatásokat, amelyek a nemzetekre, földrajzi régiókra, gazdaságokra és emberekre gyakorolnak befolyást.

A WHO honlapja egyelőre a vírus két törzsét ismerteti: a nyugat-afrikai és a kongói (közép-afrikai) variánst.

A WHO ajánlja, a média ne használjon fel himlősérült afrikai emberekről készült képeket, amikor a nyugati országokban, Európában terjed a járvány.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.