2023. november 27., 17:21

A vörös rák egy invazív faja jelent meg a Komáromi járásban

A Szlovák Természetvédelmi Egyesület munkatársai megerősítették egy invazív vörös rák megjelenését Gúta mellett, a Komáromi járásban.

Invazív faj
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Szlovák Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldala

A vörös rák ezen fajtája tengervíz hordozója, amivel szemben a hagyományos rákok nem ellenállóak, így nagy számban elpusztulhatnak. A szakemberek minél előbbi lépéseket akarnak tenni az ügyben, az invazív rákok kiirtását tervezik. A faj megjelenéséről a Szlovák Nemzeti Múzeum tett jelentést, akik a környező termálforrásokat vizsgálták.

Már a második esetről beszélünk, mikor ez a faj megjelent Szlovákiában. Miután a Nagy-Fátra Nemzeti Parkból sikeresen eltávolítottuk a vörös rák ezen fajtáját, a Gúta melletti területen is hasonlóan fogunk eljárni. A kanális érintett szakaszán lecsapoljuk a vizet, és manuális módszerekkel eltávolítjuk a rákokat”

– jegyezte meg Barbora Kaľavská zoológus.

Az önkéntesek összesen 3000 példányt távolítottak el az érintett szakaszról. Az akció során naphalat is találtak, ami szintén invazív fajnak számít Szlovákiában. A kanális ezen szakaszán több exotikus akváriumi halat is találtak. A védett kétéltűeket egy számukra alkalmas területre szállították át. A szlovák természetvédők arra kérik a lakosokat, ne engedjenek szabadon invazív fajokat. A törvénysértés mellett az őshonos fajokat és az ökoszisztémát is veszélyeztetnék.

Invazív faj
Galéria
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.