2022. november 16., 17:10

Berényi József lett Nagyszombat megye első alelnöke

Megtartotta alakulóülését Nagyszombat megye képviselő-testülete a Nagyszombati Egyetem dísztermében. Nagyszombat megyének negyven képviselője van, a Szövetség frakciója, tizennégy képviselővel, a legnagyobb frakciót alkotja majd a megyén. Berényi József maradt a megye első alelnöke.

Nagyszombat megye alakulóülés
Galéria
+3 kép a galériában
Forró Krisztián és Berényi József Nagyszombat megye alakulóülésén
Fotó: Oriskó Norbert

 A negyven képviselő az esküt járások szerint, valamint a választásokon szerzett voksok száma alapján tette le. A Dunaszerdahelyi járásból Hájos Zoltán, a Galántai járásból Berényi József tette le elsőként az esküt a megyeelnök,

Jozef Viskupič után, akinek javaslatára Berényi József továbbra is az első alelnök szerepét tölti majd be Nagyszombat megyében.

Ez rögtön az alakulóülésen el is dőlt. A megyének négy alelnöke lehet – az eddigiek közül csak Berényi folytatja eddigi funkcióját. Az új elosztásban a regionális elvek érvényesülnek. Egy új alelnökasszony került ki az Erdőhátról, egy alelnök Nagyszombatból, egy Galgócról, Berényi pedig a Galántai és Dunaszerdahelyi régiót képviseli majd.

Az, hogy a szakmai hatáskörök miként lesznek leosztva, majd a következő tárgyalások eredménye lesz. Nyilván azon a két területen, amely eddig hozzám tartozott – az oktatás és a közlekedés – szeretném megőrizni a pozíciót, az előzetes ígéretek erre a megyeelnök részéről el is hangzottak már“

– nyilatkozta a ma7-nek Berényi József.

Berényi Józsefre közel 38 ezren szavaztak a megyei választásokon. A negyven megyei képviselőből 14-en vannak jelen a Szövetség frakciójában, ezzel ők képviselik a legnagyobb frakciót a megyén. Berényi József elsősorban a választópolgároknak mondott köszönetet az elsöprő sikerért.

Nagyszombat megye alakulóülés
A Szövetség tizennégy tagú frakciója
Fotó:  Oriskó Norbert
Krízisköltségvetés

„A következő évi költségvetést a decemberi hónapban akarjuk elfogadni. Ez egy krízisköltségvetés lesz. Muszáj lesz spórolnunk, főleg a fejlesztések területén – összegzi  az elsődleges feladatokat Berényi.

Prioritás az, hogy a középiskolák és a szociális intézmények zökkenőmentesen működhessenek, minden áremelkedés ellenére. Az intézményműködtetés abszolút előnyt élvez, még akkor is, ha ez a fejlesztések kárára megy.

A jelentős áremelkedések mellett a kormány egy jelentős részét lefaragja a megye bevételeinek. Nagyszombat megyében a 220 milliós költségvetésből ez 19 millió euró mínuszt jelent. Ennyit vesz el a kormány parlamenti döntés alapján. Ha ezt és az áremelkedéseket számítjuk, akkor biztosan egy szerényebb költségvetésünk lesz, mint az idei évben volt“.

A Galántai járásból a hét „szövetséges“ képviselőjelölt közül hatan jutottak be a megyére: Agócs Gergely, Forró Krisztián, Berényi József, Bíró László, Chomča Ervin, valamint Tallós polgármestere, Horváth Zoltán, aki Pék Lászlót váltja majd a képviselői székben. Pék László hosszas szolgálat után nem jelöltette már magát. A járásból még Szered volt polgármestere Martin Tomčányi lett képviselő.
A dunaszerdahelyi járásból az összes „szövetséges” jelölt megyei képviselői széket szerzett: Hájos Zoltán, Menyhárt József, Fenes Iván, Bacsó László, Nagy József, Orosz Csaba, Balódi László és Polák László. Nagy József (Összefogás platform)  és Balódi László (Most-Híd platform) nem voltak megyei képviselők az előző ciklusban.

Berényi József ideiglenesen tölti be a Szövetség Galántai járási elnökségi posztját is. A tagságban már érintőlegesen beszéltek arról, ki kerülhet a jövőben Berényi helyére ebben a pozícióban.

„Fogunk járási konferenciát tartani még ebben az évben. Ezen majd új elnököt kell választani, én már nem folytatom járási elnökként. Biztos, hogy szerencsés dolog lehet, ha a megyei képviselők közül kerülhet ki a járási elnök, de biztosat nem tudok mondani, egyeztetnünk kell a többiekkel” – nyilatkozta Berényi, aki továbbra is patronálni kívánja a megyében zajló magyar ügyeket. A következő megyei ülésre december 7-én kerül sor.

Nagyszombat megye alakulóülés
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.