2021. november 12., 17:10

A Smer az Alkotmánybírósághoz fordul a pandémia-rendeletek miatt

Az ellenzéki Smer-SD arra készül, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a pandémia harmadik hullámával kapcsolatosan hozott törvénymódosításokat.

fico

Robert Fico, a politikai tömörülés elnöke pénteki sajtóértekezletén jelezte, hogy pártja ellenzi ezt a döntést és az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

Mint fogalmazott:

Ez a ma jóváhagyott törvény szegregál, korlátozza az alapvető emberi jogokat, óriási egyenlőtlenséget vezet be."

Jelezte, hogy előbb megvárják Zuzana Čaputová döntését, de valószínűnek tartja, hogy az államfő aláírja a módosító javaslatot, így nincs más lehetőség, mint az Alkotmánybírósághoz fordulni az ügyben.

Fico több dolgot is kifogásolt a jogszabállyal kapcsolatban. Több törvény egyfajta konglomerátumának tartja, amelyeket gyorsított eljárásban fogadtak el, mindennemű szociális párbeszédet mellőzve. Ez most az alkalmazottak, a munkaadók és végeredményben valamennyi polgár körében nagy haragot vált ki, aminek a társadalomban kialakuló hatalmas agresszivitás lehet a következménye.

A politikus azt is megjegyezte, hogy a törvény elfogadása során megsértették a tárgyalási rendet. Hiányolta azokat a hivatkozásokat, amelyek alapján később ki lehet hirdetni a törvényt. A tárgyalási rend egyértelműen kimondja, hogy a javaslatokhoz mellékelni kel a végrehajtási utasításokat is.

A parlamentben most jóváhagyott törvénymódosítás értelmében az alkalmazottnak munkába lépésekor kötelezően fel kell mutatnia a vakcina felvételéről szóló igazolást, vagy annak igazolását, hogy átesett a betegségen, esetleg azt, hogy negatív a koronavírus tesztje. Azt az alkalmazottat, aki erre nem lesz hajlandó nem fogjákk beengedni a munkahelyére vagy egy tömegrendezvényre. Módosították a pandémiával kapcsolatos betegállományt, és a büntetések tarifáját is, amennyiben valaki megsérti az egészségügyi dolgozókat, meghamisítja a COVID-igazolványt vagy veszélyezteti az egészségi ellátást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.