2022. május 16., 12:22
Frissítve: 08:11

A rendőrfőkapitány cáfolja Fico állítását a rendőri beavatkozásról, de elismerte, tájékoztatta róla az állami vezetőket

Hamran István rendőrfőkapitány határozottan elutasítja Robert Fico állítását a tervezett rendőri beavatkozást illetően.

Hamran
Fotó: TASR

Az ellenzéki Smer-SD párt vezetője, Robert Fico azt állította, hogy tervezett rendőrségi akcióról van tudomása az egykori Oblúk (ív) inspekciós csapat tagjai, bírók és ügyészek ellen.

A rendőrfőkapitány szerint "semmi ilyesmiről" nem volt szó az állambiztonsági tanácskozáson. Meglepődött, hogy a parlament elnöke, Boris Kollár is "felült" Ficonak, pedig neki hozzáférése van a biztonsági tanács információihoz.

Az ügyről Hamran István a mai sajtótájékoztatón beszélt.

Hamran elismerte, hogy korábban valóban tájékoztatta az állami vezetőket a rendőrség, az ügyészség és a bíróság köreiben zajló nyomozás állásáról.

Frissítés:

A rendőrfőkapitány leszögezte, sosem tájékoztatta a nemzetbiztonsági tanácsot rendőrségi akció előkészítéséről.

Arról tájékoztattam a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy eljárást folytatunk bűnszervezet létrehozása, működtetése és támogatása ügyében, az ügyet biztonsági kockázatnak tartjuk, ezért véleményünk szerint a biztonsági tanács ülésén is el kell hangoznia ennek az információnak” 

- jelentette ki Hamran a sajtótájékoztatón.

Az eljárást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója vezeti.

A bizonyítási eljárás, az írásos bizonyítékok és az általa végzett kihallgatások alapján a nyomozó arra jutott, megalapozott a gyanú, hogy a bűnüldöző hatóságokon belül szervezett bűnöző csoport működhet, amely törvénysértő módon beavatkozik a büntetőeljárások lefolytatásába”

– magyarázta Hamran.

A biztonsági tanács ülésén elmondása szerint Hamran pontosította a Pozsonyi III. Járásbíróságon végrehajtott rendőrségi akcióval kapcsolatos valótlan információkat, és az ügy összefüggéseit a bűnszervezet elleni nyomozással.

Folyamatban levő ügyről van szó, több információval nem szolgáltam, és ebben a pillanatban sem állnak rendelkezésemre részletesebb információk”

– tette hozzá. Hamran szavait Ľubomír Daňko, a NAKA igazgatója is megerősítette. További tájékoztatást ő sem adott, mivel folyamatban levő ügyről van szó.

A rendőrfőkapitány kulcsfontosságúnak tartja, hogy a nyomozók szabadon végezhetik a munkájukat.

Már több határozat született, amelyek megerősítették, hogy a NAKA nyomozói nem követtek el semmilyen törvénysértést. Épp ellenkezőleg, nagyon komoly okunk van azt feltételezni, hogy a törvények betartásáért felelős személyek jártak el vagy járnak el most is oly módon, hogy célzatos szándékkal induljon büntetőeljárás egyes ügyekben, vagy fordítva, akadályozzák, hogy eljárás indulhasson egyes ügyek felderítésére” 

- mondta Hamran. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.