2020. augusztus 12., 16:45

A RegioJet tulajdonosa szerint, ha Matovič nem avatkozik be személyesen, összeomolhat a Pozsony–Komárom vonal vonatközlekedése

Radim Jančura, a RegioJet közlekedési vállalat tulajdonosa a napokban úgy tárgyalt Igor Matovič kormányfővel, hogy arról nem értesítették Andrej Doležal közlekedési minisztert. A Sme rodina tárcavezetője valószínűleg azért maradhatott le a beszélgetésről, mert, ahogy Jančura fogalmazott, félő, hogy a szaktárca felsővezetésének egy része még mindig oligarchák befolyása alatt áll.

Fotó: TASR

A Denník N úgy tudja, a találkozóra még a múlt héten került sor, azzal a céllal, hogy Jančura és a megbeszélésre szintén meghívást kapott Alena Hržičová (a szintén cseh illetőségű Leo Express társaság egyik irányítója) meggyőzzék a miniszterelnököt, személyesen tegyen rendet a közlekedési tárcánál kiírt pályázatok körül.

érsek árpád
Fotó: TASR
Évi négymillió utas utazik a RegioJet Pozsony–Komárom vonalán. Itt az egyikük.

A szaktárca sajtószolgálata elárulta, a miniszternek nem volt tudomása a találkozóról,

melynek lényegi apropóját nyilván a társaság számára is kiemelt fontossággal bíró Pozsony–Komárom vonalon kialakult helyzet adta, hiszen a decemberben, tíz év után lejáró szerződés miatt szolgáltató nélkül maradhat az említett szakasz. A RegioJet vezetése azt kifogásolja, hogy négy hónappal a határidő vége előtt a minisztérium még mindig nem bírta eldönteni, igényt tartanak-e rájuk a továbbiakban.

Jančura közölte, ha a kormány augusztus végéig nem mutatja szándékát, hogy számolnak velük a pályázatban, ősztől nekiállnak előkészíteni a kivonulást, például szép sorjában felmondanak az alkalmazottaknak.

A közlekedési miniszter és Jančura nincsenek különösebben jóban, emlékeztet a lap, hiszen a tárcavezető még júniusban arról beszélt, a vállalat vezetői nyomást gyakorolnak rá, minél előbb írják alá a szerződést. Ugyan nem mondta ki ,de Doležal szaviból érezhető volt, zsarolásnak tekinti a cseh vállalat azon figyelmezetését, ha nem ők nyerik az új pályázatot, öreg, klíma nélküli vonatokkal közlekednek majd a Pozsony–Komárom szakaszon.

Ez egyébként nem ritkaság. Ezen a vonalon rendszeres, hogy nyáron is klíma nélküli vonat közlekedik, sőt, néhány hete, bizonyára technikai problémák miatt, még fűtöttek is. - a szerk. megj.

Jančura azzal védekezett, a pályázat kiírása miatt kifutottak a bérleti határidőkből, így nem tudják biztosítani a klimatizált szerelvényeket.

Fortélyos oligarcha igazgat?

A RegioJet első embere arról is beszélt a miniszterelnöknek, szerinte túl nagy befolyással bírnak a vasút működésére bizonyos "erős" emberek. Jančura két, vasúti infrastruktúrával foglalkozó cég, a ŽOS Ruttka és a ŽOS Nagyszombat irányítóit emlegette, míg az előbbi élén egy SNS-es potentát, utóbbinak egy privatizációval vagyont csináló vállalkozó, bizonyos Vladimír Poór az első embere. Jančura konkrét személyeket is megnevezett, akik szerinte rossz irányba befolyásolják a minisztérium munkáját. Mások mellett a most is a tárca vasúti szekcióját irányító, már az előző kormány alatt is ott dolgozó Ján Farkašt, illetve Ladislava Cengelovát, a minisztérium korábbi államtitkárát, aki most a szintén a tárca alá tartozó lakáspolitika irányítója.  

A Denník N sms-ben érdeklődött a kormányfőnél, tervez-e személyesen intézkedni a Pozsony–Komárom szakasz ügyében, de Matovič egyelőre nem reagált.

A közlekedésüggyel foglalkozó miniszterelnöki tanácsadó, Ján Marosz ugyanakkor közölte, a kormányfő biztosan találkozik majd a szaktárca vezetőjével, és tárgyalni fognak a kérdésről.

jancura radim
Fotó: TASR
Radim Jančura egy néhány évvel ezelőtti konferencián.
Miért olyan fontos ez a szakasz?

A Denník N költői kérdését mi magyarok persze könnyedén meg tudjuk válaszolni, de annak fényében, hogy ez volt az első magánkézbe adott vonal Szlovákiában, nem csak nemzetiségi szempontból lényeges, mi lesz a szakasz sorsa. A RegioJet belépése előtt nyolcszázezres, tavaly viszont már négymilliós utasforgalmat bonyolított vonalról van szó, tehát korántsem mindegy, mi lesz a sorsa.

Mi lesz, ha januártól kivonul a RegioJet?

Kézenfekvő megoldás lenne, hogy a minisztérium visszaadja az állami vasúttársaságnak az üzemeltetés jogát. A gond csak az, a ZSSK egész egyszerűen nem rendelkezik megfelelő kapacitással. A szóvivőjük még februárban közölte, legfeljebb más szakaszok rovására tudnák biztosítani az ellátás eddigi színvonalát.

A másik járható út, ha a hátralévő négy hónapban a tárca másik szolgáltatót talál. A miniszter cseh és osztrák cégeket emlegetett korábban, és azt sem zárta ki, hogy más cégek segítenék ki a ZSSK-t szerelvényekkel.

A vállalatvezető szerint, a jelenlegi 9,6 euró/kilométeres ár, amelyet ők kérnek a minisztériumtól, igen baráti, a piacon ennél csak drágábbak vannak. Sőt, azt állítja, a tárca hajlandó is nekik többet fizetni. 

Tizenkét eurót ajánlanak nekik csak azért, hogy minket kitúrjanak!

Jančura azt mondja, ők készek januártól, változatlan áron folytatni a közös munkát, és minél előbb pótolni azokat a klimatizált szerelvényeket, melyeket a bérletek lejárta miatt kénytelenek visszaszolgáltatni. Ha eddig nem volt az az érzésünk, hogy mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, itt a következő ígéret:

az érkező új vonatok soha nem látott színvonalat hoznának az országba.

Cserébe "csak" annyit kérnek, újabb tíz évre kapjanak bérleti jogot. Érdekes egybeesés, hogy tíz évvel ezelőtt, még a Radičová kormány idején, az akkori miniszter, Ján Figeľ szintén konkurencia nélkül adta a RegioJetnek a vonalat - írja a Denník N.

Doležal azonban már előre kijelentette, ő most legfeljebb kétéves szerződést hajlandó kötni, utána ragaszkodik a nyílt versenyeztetéshez.

A RegioJet ezt is elfogadná, de csak akkor, ha a tárca elfogadja, a klimatizált vonatok helyére ennyi időre csak régi szerelvényeket tud hozni a vállalat.

Végezetül érdemes kiemelni, érdekes a kérdés (és kíváncsian várjuk a választ), hogyan veszi majd ki magát a koalíción belül, ha a kormányfő személyesen avatkozik be egy koalíciós partner által vezetett minisztérium működésébe...

Megosztás
Címkék