2020. augusztus 17., 15:29

A PS hiányosnak tartja az állampolgársági törvény módosítását

A Progresívne Slovensko (PS) parlamenten kívüli mozgalom tagjai hiányosnak tartják az állampolgársági törvény módosítását, elsősorban azért, mert nem kínál megoldást a Szlovákiában élő kisebbségek problémáira. A törvényt szerintük úgy kellene módosítani, hogy azok az állampolgárok, akiket rokoni vagy egyéb, személyes szálak fűznek az adott országhoz, másodikként felvehessék annak állampolgárságát. 

Fotó: TASR
Zora Jaurová, a PS alelnöke

Ezzel kapcsolatban felidézték,

néhány szomszédos állam etnikai alapon könnyíti meg a szlovákiai kisebbségek tagjainak honosítását. Elsősorban a magyarokról van szó, de a távlati kilátásokat tekintve a szlovákiai horvátok és szerbek is szóba kerülhetnek.

A PS szerint a kormányjavaslat enyhíti ugyan a jelenleg hatályos jogszabály negatív hatásait, de nem kínál kielégítő megoldást sem a Szlovákia területén élő kisebbségek, sem a külhoni szlovákok vagy a külföldön munkát vállaló állampolgárok problémáira.

Úgy vélik, a módosítás elfogadása után sem szűnne meg az említett csoportokat sújtó diszkrimináció.

Éppen ezért pozitívan értékeljük az állampolgárok által tömegesen aláírt módosító javaslatot, amely az említett diszkrimináció felszámolását követeli, és amelyhez több kormánypárti képviselő és magas beosztású állami hivatalnok is csatlakozott”

– közölte Zora Jaurová, a PS alelnöke.

A belügyminisztérium által július végén tárcaközi egyeztetésre bocsátott kormányjavaslat értelmében a szlovák állampolgárság megvonása nélkül is felvehetné egy másik ország állampolgárságát az a személy, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel, illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja.

A tömegesen aláírt módosító javaslat, ahogy a PS mozgalom is a Szlovák Alkotmányra hivatkozik, amely kimondja, hogy akarata ellenére senkitől sem vonható meg az állampolgársága.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt Robert Fico (Smer-SD) első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák ellentörvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!