2020. október 13., 21:01

A pozsonyeperjesi alapiskolában is felütötte fejét a vírus

A pozsonyeperjesi alapiskola egyik alsó tagozatos osztályában tanuló kisdiáknak pozitív lett a teszteredménye COVID-19 vírusra. Az intézmény igazgatónőjét, Varga Denisát és az osztályfőnököt, Boros Volner Erikát kérdeztük az üggyel kapcsolatban.

 

A múlt hét folyamán a pozsonyeperjesi alapiskola igazgatónője tartózkodott karanténban, ugyanis fertőzött illetővel került kapcsolatba. Az alapiskola igazgatónőjének tesztje negatív lett, így aztán visszatérhetett az intézménybe. Ám a hétvégén kiderült, hogy az egyik alsó tagozatos kislányt (és családját) is tesztelték COVID-19-re, a kislány eredménye pedig pozitív lett. A szülők azonnal értesítették az osztályfőnököt (Boros Volner Erikát), majd az igazgatónőt, aki felvette a kapcsolatot a közegészségügyi hivatallal.

Tíz napra visszamenőleg kiderítették, hogy kikkel érintkezhetett a kislány. Vasárnap mindenkinek megérkezett az sms a járványügyi központtól, amelyben megkapták a tesztelés pontos időpontját.

A mai nap folyamán zajlott le a tesztelés: gyerekek, tanárok, szülők sorakoztak a dunaszerdahelyi kórház bejáratánál felállított sátor előtt. Boros Volner Erika portálunknak így nyilatkozott a személyes élményekről: "Időpont szerint érkezik a nép, de azért van némi helycsere is, nem érdemes késni, mert aki korábban áll be a sorba, hamarabb adja be a biztosító kártyáját, az egyértelműen hamarabb is abszolválja a tesztelést. A sátorban a kapott sms-kódok szerint azonosítanak be mindenkit. A biztonsági ruhába öltözött hölgy két pálcika segítségével vesz mintát torok illetve orrüregből. Az utóbbi elég kellemetlen. Sokat kellett sorakozni, ráadásul az idő sem volt éppen kedvező.“

Fotó:  Gaál Réka

Az információk szerint 96 órán belül sms-ben megérkeznek a teszteredmények. Most a várakozás van az, az eredmények után többet tudnak majd - mondta el az intézményvezető.

A tanítás azonban tovább folyik, éppen csak a kilencedik osztályt kellett otthon marasztalni és online oktatásban részesíteni a munkaerőhiány miatt. Az alsó tagozaton a két első osztályban, a felső tagozaton négy osztályban zajlik az oktatás. Az öt pedagógus, akik érintkeztek a pozitív teszteredményű kislánnyal, szintén otthonról dolgozik, amíg nem biztosak a saját tesztjeik végeredményében.

Az iskolában a tegnapi nap folyamán igazgatói szabadot hirdettek, így az ózonos fertőtlenítést el tudták végezni az épületben. Az étkezőben természetesen külön, osztályok szerint étkeznek a diákok, a napközi pedig az első évfolyamosok számára üzemel csupán. ,,Most az a legfontosabb, hogy aki rosszul érzi magát, otthon maradjon. Nagyon fontosnak tartom a szülőkkel való kommunikációt. Mint a pozitív eredményű kislány példája is mutatta: nagyon felelősségteljesen jártak el a szülők, hogy időben értesítettek bennünket, mert még mindig az az érzésem, hogy egyfajta megbélyegzésként fogják fel ezt a betegséget. De ez nem ilyen egyszerű, mivel ma már bárhol előfordulhat a vírus."

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.