2021. augusztus 4., 13:44

A politikusok is elítélik a pozsonyi templomok elleni graffitis vandalizmust

Nem maradt visszhang nélkül a kedd esti vandáltámadás, amely során ismeretlen elkövetők grafitti feliratokat írtak fel a templom épületekre Pozsony belvárosban. A feliratok az LMBTQ-propagandát idézik. Több templomra is azt írták, hogy „Isten transznemű”, „Előttünk a homoszexuális forradalom”, illetve a „Homoszexuális erő”. A politikusok ugyan a vandalizmust elítélik, de a kulturális örökség megóvásáról beszélnek. Kár, hogy nem arról, az elkövetők LMBTQ-jelszavakat festettek a templomok falaira. Egyes liberális vélemények szerint pedig vannak, akik így akarják rossz fényben feltüntetni a szexuális másságot támogatókat. Ez az állítás egyelőre minden megalapozottság nélküli, ez idáig ugyanis az elkövetőkről semmit sem tudni. 

vandalizmus
Fotó: postoj.sk
A pozsonyi Teológiai kar fala

Több politikus is kifejezte nemtetszését a közösségi oldalán.

Az SaS elítél mindenféle vandalizmust, amely a kulturális épületek ellen irányul

A liberális párt is kifejezte nemtetszését a történések kapcsán. A közösségi oldalukon elmondják,

elítélnek mindenféle olyan vandalizmust, amely a kulturális épületek megrongálása ellen irányul.

A párt állásfoglalása szerint mindegy, hogy milyen üzenettel vagy céllal próbálják felhívni a figyelmet az egyes csoportok, a kulturális és történelmi épületeket nem szabad megrongálni.

Az SaS azt szeretné, ha az ügyet a rendőrség alaposan kivizsgálná. A párt egyik fiatal parlamenti képviselője,

Miroslav Žiak szerint a vandáloknak az volt a céljuk, hogy az LMBTI közösséget rossz fényben tüntessék fel.

Žiak nem hiszi, hogy a rongálóknak bármiféle köze lenne a szivárványos közösséghez. A cselekedetet szégyenteljesnek minősíti, és örül annak, hogy a Szivárványos Pozsony (Dúhový PRIDE Bratislava) mozgalom is elhatárolódik az ilyenfajta cselekedetektől.

Saková: Az ilyesfajta viselkedés nem tolerálható

A templomokon lévő graffiti feliratokat a volt belügyminiszter, Denisa Saková is elítéli. A Peter Pellegrini vezette baloldali Hlas-SD politikusa a közösségi oldalán fejtette ki nemtetszését az üggyel kapcsolatosan.

Saková szerint a történelmi és egyházi épületek nemcsak arra szolgálnak, hogy az ember megtalálja a lelki békéjét, de kulturális örökségek, amelyeket a következő generáció számára meg kell őrizni.

Saková kifejti, mindenkinek lehet más véleménye, amelyet természetesen el kell fogadni, de a vulgarizmus már nem fér bele a kultúránkba.

 

Remišová: A vallásszabadságot meg kell védeni

A kormánypárti Za ľudí elnökét, Veronika Remišovát is meglepte a kedd esti vandáltámadás. A politikusnő felháborítónak tartja, hogy

egy demokratikus társadalom toleráljon egy ilyenfajta támadást, ahol a kulturális és történelmi épületeket meg lehet rongálni.

Veronika Remišová szerint egy demokratikus társadalom a vallásszabadságot és a pluralizmust tartja fontosnak, ezt pedig meg kell védeni.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.