2022. május 20., 18:36

A pénzügyi tárca szerint tárgyaltak az önkormányzatok képviselőivel a kompenzációról

A pénzügyminisztérium elhatárolódik Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) titkárának állításaitól, miszerint az önkormányzatok nem láttak olyan intézkedéseket, amelyek kompenzálnák az adóbónusz emelése miatti hiányt.

Pénzügyminisztérium
Fotó: TASR

A pénzügyi tárca felhívja a figyelmet arra, hogy a Kormányhivatalban a ZMOS elnökének, Branislav Trégernek, a Szlovákiai Városok Uniója elnökének, Richard Rybníčeknek és az SK8 elnökének, Jozef Viskupičnak a jelenlétében zajló tárgyalások során bemutatták és felajánlották az önkormányzatoknak a kompenzációs mechanizmusokat.

A pénzügyminisztérium arra is felhívja az önkormányzatok figyelmét, hogy indokolt esetben kész tárgyalni a megfelelő kompenzációs intézkedésekről, például:

• a tartalékalap felhasználásának módosításáról 2022-ben,

• az energiaárak emelkedése kapcsán visszatérítendő kompenzációs támogatás nyújtásának lehetőségéről,

• indokolt esetben a városok, települések, megyei önkormányzatok anyagi terheinek csökkentéséről, úgy, hogy a visszafizetendő támogatások egy részét elengedik.

A tárca ugyanakkor ismételten emlékeztet arra, hogy a városok és községek költségtöbblete 2021-ben 420,4 millió euró, ami a fizikai személyek teljes adóbevallásának körülbelül 18,3%-át teszi ki. A megyei önkormányzatok 2021-ben 138 millió eurós költségvetési többletet értek, ami a fizikai személyek teljes adóbevallásából átutalt teljes összegnek körülbelül 14%-át teszi ki.

Amint arról korábban hírt adtunk, a ZMOS sztrájkkészültséget hirdetett. A társulás felszólította az önkormányzatokat, hogy szakítsák meg vagy korlátozzák a kommunikációt a központi államigazgatási szervekkel, a feladataikat pedig csak addig teljesítsék.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.