2022. május 19., 12:04
Frissítve: 2022. máj. 19. 18:03

Sztrájkkészültséget hirdetett a városok és falvak társulása

Sztrájkkészültséget hirdetett ki ma a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS).

szlovák zászló félárboc
Fotó: TASR

A társulás felszólította az önkormányzatokat, hogy szakítsák meg vagy korlátozzák a kommunikációt a központi államigazgatási szervekkel, a feladataikat pedig csak addig teljesítsék, ameddig az állami támogatások pénzügyileg fedezik azokat, és jelképesen eresszék félárbocra az önkormányzati zászlót a községi vagy a városi hivatal épülete előtt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michal Kaliňák, a ZMOS központi irodájának igazgatója.

A városok uniója is csatlakozni akar

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) csatlakozni akar az önkormányzatok sztrájkjához – erősítette meg a TASR-nek a társulás. Minden legitim eszközt felhasznál, hogy felhívja a figyelmet: az állam nem kezeli partnerként az önkormányzatokat.

A tervezett intézkedések megsemmisítőek az önkormányzatokra nézve, ellehetetlenítik a lakosság igényeinek kielégítését

– jelentette ki Daniela Piršelová, az ÚMS szóvivője.

Kijelentette, nem látnak más lehetőséget, mint csatlakozni a többi önkormányzat által beharangozott sztrájkhoz, hogy felhívják a figyelmet a problémákra.

A Szlovákiai Városok és Falvak társulása (ZMOS) csütörtökön sztrájkkészültséget hirdetett és erre szólította fel az önkormányzatokat is. Ezzel elsősorban a pénzügyminisztérium tervezett intézkedései, valamint az ellen tiltakozik, ahogyan az állam hosszú ideje bánik az önkormányzatokkal. A társulás június végén kiértékeli a helyzetet, ha nem lesz változás, sztrájkot hirdet. A megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 szintén támogatásáról biztosította a ZMOS-t.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.