2020. július 20., 12:32

A Pellegrini-féle Hlas mellett kilenc további politikai párt alakul Szlovákiában

Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök Hlas-szociálna demokrácia pártja mellett további kilenc új politikai párt van megalakulóban Szlovákiában. Az aláírásgyűjtésről szóló értesítést a belügyminisztérium (MV) honlapján tették közzé. A regisztrációhoz legalább 10 000 lakos aláírására van szükségük.

Fotó: TASR

Ezek a Právo a povinnosť, a Zelenáči-občianska iniciatíva vagy a Dobro. Még Pellegrini bejelentése előtt nyilvánosságra hozta az előkészítő bizottságok közleményét a Slovenská pirátska strana, a Pirátska strana, a Rómska strana, a Slovensko ide ďalej - jednota pronárodných síl, az ODS - Občianski demokrati Slovenska és a Budúcnosť pre Slovensko.

Pellegrini és párttársai a múlt héten elkezdték az aláírások gyűjtését. Matúš Šutaj Eštok, az alakuló párt egyik képviselője a TASR-nek elmondta, egy hónapig gyűjtik az aláírásokat, és augusztus 14-én kérvényeznék a párt regisztrálását. Eštok közölte, a párt alapító közgyűlését ősszel szeretnék megtartani.

Szlovákiában mintegy 160 politikai pártot és mozgalmat tartanak nyilván, csaknem száz megszűnik. Aki pártot alapít, annak legalább 10 ezer aláírást össze kell gyűjtenie, be kell nyújtania a minisztériumba és kérvényeznie kell a párt bejegyzését. Ha az összes jogi feltétel teljesült, a minisztérium regisztrálja a pártot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.