2021. április 21., 17:13

A pedagógusok jelentős része gondolja úgy, hogy elfogadhatatlan munkakörülmények között dolgozik

A Szlovák Pedagóguskamara (SKU) által 2020 végén végzett felmérés eredményei szerint a pedagógusok közel 30 százaléka gondolja úgy, hogy nem megfelelő, vagy elfogadhatatlan munkakörülmények között dolgozik - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke.

201708291034090.TANAR_1-2.jpg

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy

a munkakörülmények sok iskolában jók, annak ellenére, hogy hosszú ideje nem foglalkoztak az akut problémák megoldásával, és csökkent az érdeklődés a pedagógusi hivatás iránt.

Sok tanító még mindig inkább elégedett a munkahelyével, de sok olyan pedagógus van, aki évek óta katasztrofális, sőt embertelen körülmények között dolgozik, ami nem elsősorban rossz anyagi, hanem nem megfelelő rendszerszintű, kapcsolati és hatalmi feltételeket jelent 

- mondta Crmoman. A szakember tájékoztatása szerint egyes válaszadók katasztrofálisnak, félelemkeltőnek írták le a tanáriban uralkodó légkört.

A felmérésből az derül ki, hogy

még mindig sok pedagógusnak kell elviselnie a felettese nem megfelelő viselkedését.

A tanítók 58,9 százaléka tapasztal ilyesmit

- tette hozzá a pedagóguskamara elnöke.

A válaszadók 27,21 százaléka érzi úgy, hogy a szólásszabadság csak a minimális szinten van jelen a munkahelyén.

A válaszadók mindössze 23 százaléka gondolja úgy, hogy teljes mértékben önazonos lehet a munkahelyén, és nem érez nyomásgyakorlást az iskola vezetése részéről. A válaszadók 77 százalékának azonban egészen más tapasztalatai vannak

- mondta Crmoman.

A 2020. decemberében végzett felmérésben összesen 735 pedagógus vett részt az ország minden kerületéből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.