2022. június 27., 10:07
Frissítve: 2022. jún. 27. 13:32

A pedagógusok Heger 500 eurójáról: Ez nem fizetésemelés, csak egyszeri hozzájárulás

Az Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV) szerint az állami és közigazgatási dolgozóknak szánt 500 eurós egyszeri juttatás nem tekinthető béremelésnek.

Még kér a nép...
Pavel Ondek szakszervezeti vezető
Fotó: TASR

A szervezet ezt csupán kompenzációs hozzájárulásnak tartja.

Az oktatásügyi szakszervezetek elnöke, Pavel Ondek szerint továbbra is ragaszkodnak a tanügyi dolgozók tízszázalékos béremeléséhez.

Az oktatási szakszervezetek kompenzációnak tekintik ezt az egyszeri juttatást, hogy ebből fedezzék az áremelkedés miatt megemelkedett költségeket. „Ezt az összeget nem tekintjük fizetésemelésnek, hiszen a levonások után 348 eurót kapnak a dolgozók, és ha ezt egy évre elosztjuk, havi 29 euró jön ki" - jegyezte meg Ondek. A szakszervezetek továbbra is ragaszkodnak az oktatásban dolgozók bérének tíz százalékos emeléséhez. „2023. január 1-jétől pedig, mivel az infláció meghaladja a 12 százalékot, tíz százaléknál biztosan magasabb béremelést fogunk követelni" – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Ondek közölte, ha nem emelik minden iskolai alkalmazott bérét, az oktatási szakszervezetek készek szeptemberben sztrájkba lépni. „Kidolgoztunk egy forgatókönyvet. A sztrájk pontos időpontjáról a szakszervezetek tanácsa dönt" - mondta Ondek, és hozzátette, a 2022/2023-as tanév első napjaiban kezdődne a sztrájk, ami addig tartana, ameddig a probléma meg nem oldódik. „Az óvodáktól kezdve az alapiskolákon és középiskolákon át az egyetemekig minden iskolát megkerestünk" - közölte.

Az állam azt javasolja, hogy a közigazgatásban dolgozóknak ebben az évben személyenként 500 euró egyszeri juttatást kapjanak. Az erre szánt összeg 200 millió euró. Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök rámutatott, ezzel a javaslattal a kormány tárgyalásokat kezd a szakszervezetek szövetségével. A kormányfő hozzátette, ő és Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter megtalálta a forrásokat erre az egyszeri hozzájárulásra, és a koalícióban meg kell állapodni arról, hogyan oldják meg a rendszerszintű béremelést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.