2023. augusztus 31., 09:10

A pártok egyelőre óvatosan nyilatkoznak Korčok jelöltségével kapcsolatban

Ivan Korčok volt külügyminiszter tegnap jelentette be szülővárosában, Besztercebányán, hogy független jelöltként elindul a 2024-es államfőválasztáson. A pártok egyelőre óvatosan nyilatkoznak Korčok jelöltségével kapcsolatban.

Ivan Korčok
Ivan Korčok bejelenti indulását
Fotó: Reprofotó

Ami szinte valószínűsíthető, hogy sem a Smer, sem pedig a Hlas nem támogatja Ivan Korčok államfőjelöltségét. Amíg a Smer köpönyegforgatással vádolja a volt külügyminisztert, a Hlas bűnrészesnek tartja őt a Szlovákiában kialakult a rossz helyzetért. A többi párt csak a szeptemberi parlamenti választások után nyilvánul meg az ügyben.

Korčok államfői célkitűzéseit egy korábbi cikkünkben már ismertettük, mint mondta, a politikai pártokkal egyelőre nem tárgyalt a támogatásáról, Zuzana Čaputová támogatását viszont nagyra értékelné.

Amit egyébként nagy valószínűséggel meg is kap, mivel a jelenlegi államfő már jelezte, hogy örül Korčok jelöltségének, akit egyébként értékrendbelileg magához közelállónak tart.

Korčok már a nyár eleje előtt kacérkodott a jelöltséggel, amikor Čaputová még nem mondott se igent, se nemet arra, hogy jelölteti-e magát újfent az államfőválasztáson. Akkor azonban még azt mondta, ha Čaputová elindul, akkor ő biztosan nem. Június végén azonban Čaputová bejelentette, hogy nem indul a következő államfőválasztáson. Korčok gondolkodott még egy sort, és pontosan egy hónappal a parlamenti választás előtt bejelentette: elindul az államfőválasztáson.

A pártok egyelőre nem törődnek az államfőválasztással

Bár már csak valamivel több, mint fél év van hátra a jövő évi államfőválasztásig, államfőválasztási kampány tulajdonképpen még nem zajlik, egyelőre mindenki a parlamenti választásokkal van elfoglalva, így a legtöbb pártnak még államfőjelöltje sincs, és egyelőre a független jelöltek sem tülekednek a posztért. Így aztán a jelenlegi helyzet elég nehezen értékelhető e téren.

A Focus ügynökség vezetője, Martin Slosiarik szociológus szerint a végén azért több jelölt lesz, és a szavazatok jobban megoszlanak majd.

Hogy Korčok milyen esélyekkel vág neki az államfőválasztásnak arról egyelőre még csak egyetlen felmérés készült idén júniusban.

Annak eredménye szerint a megkérdezettek 10 százaléka szavazna Korčokra, további 24 százalékuk még fontolgatja, hogy neki adná-e a voksát. A felmérés szerint Peter Pellegrininek jóval nagyobb esélye lenne, ha úgy döntene, hogy elindul az államfőválasztáson, Pellegrini azonban ilyet eddig még nem mondott.

Senki sem mond semmi konkrétat, kivéve a Smert és a Hlast

Korčok jelöltségével kapcsolatban a legpozitívabb, amit a politikusok közül néhányan elmondtak, hogy örülnek a jelöltségének, meg annak is, hogy függetlenként indul. Ettől többet azonban a PS elnöke, Michal Šimečka sem mondott.

Azt, hogy támogatnák-e Korčokot azonban sem a PS, sem az SaS, sem az OĽANO nem erősítette meg egyelőre, az SNS és a KDH csak a parlamenti választás után nyilatkozik, a Hlas és a Smer pedig egyértelműen ellene vannak.

Slosiarik szerint a felmérésből az következik, hogy a KDH és a Hlas szavazói között Korčoknak átlagos esélyei vannak, a Smerhez hasonlóan a Republika választói közt viszont csak gyenge támogatottságra számíthat.

Az ismert nevek közül eddig egyedül a volt diplomata és korábbi külügyminiszter, Ján Kubiš jelentette be hivatalos jelöltségét.

A Denník N-nek adott interjújában azt mondta, nem fogja visszautasítani a Smer támogatását. A jelöltségét Róbert Mistrík tudós sem zárta ki, aki 2019-ben egyszer már jelöltette magát a posztra, ám akkor Zuzana Čaputová javára visszalépett. A közösségi oldalán azt írta, először a egy meccset kell megvívni, szeptember 30-a után vághatunk bele csak a másikba.

Találgatások vannak ezenkívül még Maroš Žilinka legfőbb ügyész államfőjelöltségéről is, akinek esélye is lenne a Smer, a Hlas és a Republika, de a Sme rodina támogatására is, Žilinka azonban még nem erősítette meg ezeket a találgatásokat.

A lehetséges jelöltek közt emlegették továbbá Peter Weiss volt baloldali politikust és diplomatát is, de ő hivatalosan visszautasította ezt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.