2022. április 22., 16:09
Frissítve: 05:22

A parlament hozzájárulását kérték Fico őrizetbe vételéhez

Megszületett a döntés: a Speciális Ügyészi Hivatal Robert Fico őrizetbe vételét kérte a parlamenttől - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője.

Robert Fico
Fotó: TASR
A Speciális Ügyészi Hivatal 2022. április 22-én hozzájárulási kérelmet nyújtott be

a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsához R. F., a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjának letartóztatásához” – mondta el Ladislav Masár, a speciális ügyész meghatalmazott képviselője.

A NAKA nyomozója bűnszövetkezet létrehozásának és támogatásának bűntette, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése miatt indított büntetőeljárást Robert Fico és Robert Kaliňák ellen.
Amint lehet, foglalkozni fog a parlament Fico letartóztatási kérelmével

A parlament megkapta és nyilvántartásba veszi a Speciális Ügyészség kérelmét a Smer-SD elnökének, R. Fico parlamenti képviselőnek a letartóztatását illetően, erősítette meg a parlament kommunikációs osztályának igazgatója, Michaela Jurcová. A parlament házirendje szerint a kérelemmel a parlament Mandátumvizsgáló és Mentelmi Bizottsága is foglalkozik.

Ha a parlament elnöke kezdeményezi a bizottság összehívását, a lehető leghamarabb összehívom azt”

– mondta Anna Andrejuvová (OĽANO), a bizottság elnöke.

A szlovák parlament egy tagjával szemben csak a parlament hozzájárulásával és bírósági határozattal lehetséges a vádemelés. Fico a vádat politikai bosszúnak és a legerősebb ellenzéki parlamenti párt elnökének a kiiktatására tett kísérletnek tartja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.