2021. április 27., 13:34

A parlament elnöke elmondta, milyen esetben nem szavazzák meg a veszélyhelyzetet

A Sme rodina nem szándékozik még egyszer meghosszabbítani a veszélyhelyzet időtartamát, amennyiben a veszélyhelyzet vége nem lesz negatív hatással az emberek egészségére és életére.

Boris Kollár
Fotó: TASR

Ez azt jelenti, hogy ha 20 nap elteltével már csak 5-600 ember fog kórházi kezelésre szorulni, a mozgalom a parlamentben már nem fogja megszavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mondta a TASR hírügynökség megkeresésére Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina mozgalom elnöke.

A veszélyhelyzet 20 napon belül, vagyis a parlamenti szavazás napján automatikusan véget ér

– fűzte hozzá.

A házelnök szerint a kormány a pandémiabizottság

és a szakértők komoly érvei hatására határozott úgy, hogy további 30 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzet időtartamát.

Úgy véli, a kabinet felelősségteljes döntést hozott. Rámutatott, hogy

jelenleg mintegy 1600 koronavírus-fertőzött szorul kórházi ellátásra, de csak nagyjából 500 COVID-ágy áll rendelkezésre.

A többi ágy csak a veszélyhelyzetből következő szabályozásnak köszönhetően biztosítható. A szakértők hangsúlyozták:

ha a kormány nem hagyná jóvá a hosszabbítást, ezer ellátásra szoruló pácienst ki kellene költöztetni a parkolóba, és nem lenne, aki gondoskodjon róluk.

A kormány a hétfői (április 26.) online ülésén további 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Ezt még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A kormányhatározat értelmében csütörtöktől (április 29.) egy órával később, 21:00-tól lép életbe a kijárási tilalom.


 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!