2021. április 27., 05:26

Továbbra is vészhelyzet, de egy órával tovább maradhatunk kint

A kormány hétfő esti ülésén úgy döntött, hogy további 30 napig marad érvényes a vészhelyzet, de a kijárási korlátozás szintjén változást fogadtak el.

Fotó: TASR

A vészhelyzet április 28-ig lett volna érvényes, de az újabb 30 napos hosszabbítás azt jelenti, hogy a szeptember 30-tól tartó helyzet még májusban is meghatározza majd napjainkat.

Az indoklásban az olvasható, hogy ugyan a szlovákiai járványhelyzet az elmúlt hónapokban javul, de könnyen elképzelhető a folyamatok negatív változása, s akkor a kórházak nagyobb terhelése miatt gyorsan kellene cselekedni. Emellett nem lehet előrejelezni azt sem, hogy mikor érkezik majd egy új mutáció az országba, amely újabb gondokat okozhat.

Hétfőn a járványbizottság is a veszélyhelyzet további 30 nappal való meghosszabbítását javasolta. Ők célszerűnek tartanák továbbá befejezni a rendszeres tesztelést az iskolákban, és felváltani azt a célzott teszteléssel.

A vészhelyzetről még a parlamentnek is szavaznia kell, méghozzá annak érvényességétől számított 20 napon belül.

Változás viszont, hogy a kijárási korlátozás nem este nyolc órától, hanem kilenc órától lesz érvényes, tehát 21 óra után nem lehet majd kint tartózkodni, csak néhány kivételes esetben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.