2021. október 15., 11:17

A NAKA volt nyomozója beperelte Kollárt

„Nem fogom támogatni, hogy a másik oldalon egy új, nyugodtan mondhatjuk, hogy Čurilla-maffia jöjjön létre, amelyik ugyanezt fogja csinálni, csak valamilyen szép szlogen és zászló alatt, de vissza fog élni a törvénnyel" – jelentette ki Boris Kollár néhány nappal azt követően, hogy a NAKA Tisztítótűz akcióban részt vevő négy nyomozóját őrizetbe vették, és a kormánykoalíció egy része nagy gyorsan több ügyészséget, rendőrséget és a belső ellenőrzést érintő törvényt is módostani akart.

Boris Kollár
Fotó: TASR

A négy nyomozó közt volt Ján Čurilla is, akinek a nevét Kollár a maffiával összekapcsolta. Čurilla ügyvédje már akkor jelezte, hogy ügyfele bocsánatkérést vár Kollártól, s amennyiben a parlament elnöke ezt nem teszi meg, panaszt nyújt be ellene. Ez október 14-én meg is történt,

Čurilla beperelte Kollárt, és 100 ezer eurós kártérítést követel tőle, amit, ha megítélik, jótékonysági célra ajánl majd fel, mondta a jogi képviselő.

A témához Kollár is visszatért néhány napja, és kijelentette, nem fog bocsánatot kérni, amíg a nyomozók ellen büntetőeljárás folyik. Szerinte a dolgon semmit sem változtat, hogy a kerületi bíróság néhány napja szabadon bocsátotta a nyomozókat, mert a büntető eljárás tovább folytatódik.

A Sme rodina elnöke azonban nem az egyedüli, aki a Čurilla-maffia kifejezést használta. A kifejezést többen is kölcsönvették tőle, elsősorban ellenzéki politikusok. Azokat azonban Čurilla nem perelte be, csak a kifejezés „szerzőjét”. Ezt azzal indokolják, hogy 

Kollár a kifejezést az ország második legmagasabb alkotmányos tényezőjeként használta, azt, hogy például Ľuboš Blaha képviselő is átvette tőle, Čurilla lényegtelennek tartja,

ezért őt nem is pereli be. A panasz szövegében többek közt az áll, hogy a Čurillának címzett nyilatkozatok nem az igazságon alapulnak, figyelmen kívül hagyják az ártatlanság vélelmének elvét, és sértik a felperes személyiségi jogait.

Kollár egyelőre még nem reagált a dologra, de elkerülheti a bírósági pert, például azzal, hogy peren kívüli megegyezést javasol.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!