magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. november 22., 13:55

A minisztérium folytatja a tárgyalást az orvos szakszervezettel

Kedden az egészségügyi minisztériumban folytatódnak a tárgyalások az Orvos Szakszervezetek Szövetségével (LOZ), elsősorban az orvosképzés reformjáról.

Peter Visolajský
Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség vezetője
Fotó: TASR

Peter Visolajský szakszervezeti vezető megerősítette, hogy saját javaslattal érkeztek.

Az orvosképzéssel kapcsolatban elkészítettük a törvénymódosítási javaslatokat. Mivel a minisztérium ezt nem tette meg, megtettük mi

– mondta Visolajský, hozzátéve, hogy a javaslatot csak jóvá kell hagynia a parlamentnek.

A béremeléssel kapcsolatban azt mondta, nem érti a kormány ultimátumát.

Nem értjük, miért az ultimátum, hiszen ma az orvosképzésről tárgyalunk

- jelentette ki Visolajský. Szavai szerint a bérek kérdésében a LOZ kitart amellett, amit a hétvégén ismertetett.

Tegnap szóbeli ígéretet kaptunk, hogy körülbelül 300 millió eurót fordítanak az állami kórházak adósságmentesítésére. Ha hirtelen lehetett találni erre pénzt, miért gond még 40 milliót találni a kórházi alkalmazotti állomány stabilizálására?

– tette hozzá a szakszervezeti vezető. Azt nem közölte, hajlandók-e tovább engedni a követeléseikből, és elfogadni a kormány végső ajánlatát.

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő bízik benne, hogy közös a céljuk a szakszervezettel, mégpedig az, hogy az egészségügy ellássa a feladatait, tehát hogy gyógyítsanak, életeket mentsenek, és ezt megfelelő körülmények között végezhessék az egészségügyi dolgozók. „Mi nemcsak meghallgatjuk önöket, hanem igyekszünk segíteni.

Sok változást beindítottunk, végrehajtottunk, sokhoz viszont időre van szükség”

– tette közzé a kormányfő a közösségi hálón, hozzáfűzve azt is, megérti, hogy frusztráltak és kimerültek az orvosok a járvány után, és az egészségügyben felhalmozódott problémák miatt, amelyekre éveken keresztül nem voltak megoldások.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter a hétfői (november 21.) tárgyalások után azt mondta, a LOZ kedden délig kapott határidőt, hogy válaszoljon, elfogadja-e a kormány javaslatát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.