2023. március 6., 14:57

A migráció ügyében közösen lépnek fel a V4-ek az unióban

Az illegális migráció kérdésében közösen akarnak fellépni a V4-es országok az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon. Egyetértünk abban, hogy a leghatékonyabb intézkedés a külső schengeni határok védelme - jelentette ki Roman Mikulec (OĽANO) megbízott belügyminiszter a V4-es belügyminiszterek bazini megbeszélését követő hétfői sajtótájékoztatón. A találkozón részt vett Pintér Sándor magyar belügyminiszter, továbbá Bartosz Grodecki lengyel és Radek Kaňa cseh belügyi államtitkár.

v4
Fotó: TASR

„A hozzánk érkező illegális migránsok nagy része nem akar a V4-es országokban maradni, tovább akarnak menni nyugati országokba, ezért még intenzívebben és nyíltabban kell tárgyalnunk ezekkel az államokkal, hogy megoldjuk a helyzetet” – jelentette ki Mikulec. Hozzátette, egyértelmű válaszokat várnak az Európai Bizottságtól a V4-es javaslatokra. „Például arra, mi a teendő a Szíriából vagy Afganisztánból érkezőkkel, akiket a schengeni kódex szerint nem lehet visszaküldeni a származási országukba” – mondta Mikulec.

Azt is hangsúlyozta, az Európai Bizottságnak meg kell térítenie a külső schengeni határok védelmére fordított intézkedések költségeit, és nem zárta ki a későbbi határlezárásokat sem. „A lényeg, hogy erre közös egyeztetés és koordinálás követően kerüljön sor, hogy elérjük a kívánt hatást” – jegyezte meg.

A lengyel államtitkár rámutatott, új fejlemény a Fehéroroszország irányából megindult migráció, a határok védelmét a V4-ek egyik prioritásának nevezte. Szintén hangsúlyozta a közös fellépés fontosságát az uniós fórumokon. A cseh belügyi államtitkár a nyugat-balkáni országokkal folytatott egyeztetést hangsúlyozta annak érdekében, hogy a menekültek azokban az országban maradjanak, ahonnan érkeznek.

Pintér Sándor köszönetet mondott a szlovák és a cseh rendőrségnek a magyar határ védelméhez nyújtott segítségért. Megjegyezte, ezzel nem csupán a külső schengeni és a magyar határt védik, hanem a saját országaik határait is. Rámutatott, hogy a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben több mint 2000 ember van, akit embercsempészettel kapcsolatban ítéltek el.

A V4-ek az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatos tapasztalataikról is egyeztettek és leszögezték, továbbra is készek őket segíteni. Mikulec ezzel kapcsolatban kiemelte az integrálás fontosságát is. „Hogy minél gyorsabban a saját lábukra tudjanak állni, mert az országaink lehetőségei és az általunk biztosított források kimerülőfélben vannak” – jegyezte meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.