magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. március 1., 09:10

A magyarok körében is népszerű volt az OĽaNO

Rég nem látott nagy elmozdulásokat érzékelhettünk az utolsó hónapokban. Valaki az egekig emelkedett, s volt, aki a mélybe süllyedt. Igor Matovič a választások egyértelmű győztese, Peter Pellegrini elismerte vereségét.

A legnagyobb emelkedést Igor Matovič pártja hozta, aki pár hónappal a választások előtt, még csak a bejutás határán mozgott. Szinte megmagyarázhatatlan, miként is tudta megnyerni a választást, amelyre maga a párt első embere sem talált magyarázatot. Jó kampány, látványos, korrupcióra felhívó akciók? Mindez az egekbe emelte, csak az a kérdés, hogy valóban képes lesz-e kormányfőként viselkedni, hiszen az ellenzéki szerepben mindig könnyebb a megnyilvánulás.

Az OLANO eredménye
Az OĽANO az eredménye a parlamenti választásokon

Az OĽANO a 2016-ban elért 11,02%-os országos eredményét 25,03%-ra tudta emelni. És látni kell azt is, hogy rengeteg magyar szavazott neki bizalmat.. A magyarlakta járásokban néhol megháromszorozta, négyszerezte a négy évvel ezelőtti eredményét. A rájuk leadott szavazatok pedig hiányoztak a magyar képviselet megteremtéséhez.

Kicsit meglepetés a Smer-SD szereplése, amit akár bukásnak is jellemezhetnénk, annyira megszoktuk tőlük a viszonylag stabil eredményeket. Állandó szavazóbázissal rendelkezett, de az elmúlt négy év kormányzása, abban is a Kuciak-ügy nem megfelelő kezelése elapasztotta választóinak számát. A legutolsó felmérések még nagyobb buktát jósoltak számukra, ezért az eredményük elfogadhatónak tekinthető. A magyar lakta járásokban az országoshoz hasonló arányban vitt el szavazatokat, sőt néhányban még többet is.

A SMER-SD eredménye
A SMER-SD parlamenti eredménye

A legnagyobb meglepetést a PS/Spolu keltette, hiszen 1-2 ezer szavazat híján nem jutott be a parlamentbe. Nekik, mivel koalícióban indultak 7%-os küszöböt kellett volna megugraniuk, de ehhez a több mint 200 ezer szavazat kevés volt. Ezzel gondot okozott a jobboldalnak, hiszen a reá adott szavazatok elvesztek, és nem tudják erősíteni az új kormánypozíciót. Balszerencséjük, hogy a jobboldalon annyi hasonló értékrendű párt szállt a harcba, ahova könnyen átcsábítható volt a választó, viszont hibájuk, hogy a kampány utolsó felében nagyon harcias, antifa attitűdöket felvonultató álláspontot vettek fel a Kotlebáékkal szemben, ami sokakat elriasztott.

PS/Spolu eredménye
A PS/Spolu eredménye

Kicsit sajnálni lehet, hogy szép számban vittek el magyar szavazatokat is, ami szintén rontotta az MKÖ eredményét. A magyarlakta járásokban több mint 36 ezer szavazatot szereztek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.