2020. május 29., 16:35

A kulturális tárca csökkentené a Matica slovenská támogatását

Natália Milanová ( OĽaNO ) kulturális miniszter reagált Boris Kollár (Sme rodina) házelnök csütörtöki kijelentésére, amikor a Matica slovenská (MS) székházában járt, hogy az intézményt alulfinanszírozza az állam.

Matica vita
Fotó: Archívum
Natália Milanová, Boris Kollár és Marián Gešper

Mint kifejtette: a kulturális tárca azt fontolgatja, hogy csökkenti a MS támogatását, de lehetőséget kíván teremteni számára a szponzorálásról szóló törvénytervezet révén. A miniszter szerint a MS keressen magának olyan támogatókat, akik vele ellentétben megértéssel viseltetnek a szervezet jelenlegi működése és célkitűzései iránt. A kormány programnyilatkozatában jelezte, hogy rendszer szerű változásokat tervez különösen a MS finanszírozásában.

Boris Kollár viszont úgy látja, a MS célja, hogy vonzóvá tegye a fiatal nemzedékek számára a kultúrát és a történelmet.

Sok ezer gyerekkel, több száz kulturális létesítménnyel, folklór együttessel törődik, ezért is a nemzet szégyene, hogy ilyen nyomorúságosan dotálja az állam”

- mondta.

A kulturális szervezet elnöke, Marián Gešper ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az országos rendezvények költségvetése eléri a három millió eurót, miközben a MS évi másfél millió euróból él. Az elmúlt tíz évben ez a támogatás nem változott, ezért 70 munkatársat kellett elbocsátani ez alatt az idő alatt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!