2021. június 15., 14:21

Új tárgyalást rendelt el a Legfelsőbb Bíróság, Kočner és Zsuzsová felmentését megsemmisítették!

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze azt indítványozza, hogy a Legfelsőbb Bíróság (NS) semmisítse meg a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében hozott ítéletét. Kéri, hogy az ügyet utalják vissza a Speciális Büntetőbírósághoz, és egy másik szenátus tárgyalja újra – közölte a keddi tárgyaláson Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke. A szenátus a Kuciak-ügyben benyújtott fellebbezésekről tárgyal.

Fotó: TASR
A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Kuciak-ügyben hozott ítéletet 

A Szlovák Legfelsőbb Bíróság kedden megsemmisítette a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) korábbi ítéletét Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében. Marian Kočner és Alena Zsuzsová vádlottak ügyét az ŠTS újra fogja tárgyalni.

A Legfelsőbb Bíróság egyszersmind elismerte Szabó Tamás vádlott bűnösségét Molnár Péter vállalkozó meggyilkolása ügyében.

Peter Paluda, a bírói szenátus elnöke szerint az ŠTS elhamarkodottan döntött Marian Kočner és Alena Zsuzsová felmentése mellett.

Nem vett figyelembe minden körülményt, nem indokolta meg egyértelműen a döntést és nem végzett el minden bizonyításfelvételt"

- tette hozzá.

A bizonyítékok között, melyekre az ügyész és a jogi képviselők hívták fel a figyelmet, Paluda az M. K. által Miroslav Konôpkának, Jaroslav H.-nak és másoknak küldött, Kuciakot fenyegető üzeneteket említette.

"Ha az ŠTS időrendben értékelte volna a bizonyítékokat, valószínűleg nem erre a következtetésre jutott volna" - jegyezte meg a szenátus elnöke, hozzátéve: az elsőfokú bíróság egyes bizonyítékokat helytelenül, az elementáris logika szabályait felrúgva ítélt meg.

Ján Kuciak szüleinek kártérítési igényét a Legfelsőbb Bíróság elutasította. Utóbbiak összesen egymillió eurót követeltek Szabótól.  A bíróság a szülőknek fejenként odaítélt 70 000 eurót arányosnak tartja. Paluda hozzátette: a kártérítési igényt polgári eljárás keretében érvényesíthetik.

A Legfelsőbb Bíróság a feltört Threema-kommunikációt törvényesen szerzett bizonyítékként könyvelte el.

"Ennek a bizonyítéknak a tartalmát olyan módon értékelték, amely nincs összhangban a büntetőeljárási törvénykönyv követelményeivel, mivel a vádlottak közötti kommunikáció egyes részeit az elsőfokú bíróság kiragadta" - tette hozzá.

A Legfelsőbb Bíróság Marian Kočner illegális fegyvertartásának ügyét is visszautalta újratárgyalásra azzal, hogy Marian Kočner ügyében halmozott büntetést kell kiszabni.

A fellebbviteli bíróság nem hagyta helyben az ügyész javaslatát, miszerint a Specializált Büntetőbíróságon új szenátusnak kellene újratárgyalnia az ügyet, mivel nem látja bizonyítottnak, hogy az elsőfokú bíróságot befolyásolták volna az ítélethozatalkor.

A Legfelsőbb Bíróság kedden a Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében hozott korábbi ítélet elleni fellebbezésekről döntött. A 2T szenátus három tagja - Peter Paluda, Dana Wänkeová és Ivetta Macejková - a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze, Szabó és a sértettek jogi képviselői által tett fellebbezéseket vizsgálta. A büntetőbíróság tavaly szeptemberben felmentette a vád alól Marian Kočner és Alena Zsuzsová vádlottakat. Szabót ugyanakkor bűnösnek mondta ki Molnár Péter vállalkozó meggyilkolása ügyében is, és 25 év szabadságvesztésre ítélte.

A Legfelsőbb Bíróság a Specializált Bütetőbíróság korábbi ítéletéből csak a Molnár Péter meggyilkolásában elmarasztalt Tomáš Szabó 25 éves büntetését hagyta jóvá. Marián Kočner és Alena Zsuzsová ügyében új eljárást rendelt el.

Az ügyész aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az eredeti szenátus esetleg nem veszi figyelembe a bizonyítékok egy részét, és ismét külön, egymástól függetlenül vizsgálja az egyes tényeket.

Ugyanakkor új bizonyíték, szakértői vélemény beterjesztését javasolta a Marian Kočner és Alena Zsuzsová közötti kommunikációval kapcsolatban, a szakértői vélemény ugyanis az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében készült.

Kiderült egyebek között, hogy a kommunikáció olyan részleteket tartalmaz, amelyek nem szó szerint értendők"

- magyarázta Paluda, hozzátéve, hogy az ügyész szerint az említett személyek titkosítani akarták azt, amit egymással közölnek, hogy egy harmadik személy ne tudja értelmezni az üzeneteket.

A fellebbezésben az ügyész rámutatott arra is, hogy a Speciális Büntetőbíróság Marian Kočner vádlott indítékait külön, a többi vádlottal való kapcsolat vizsgálata nélkül elemezte.

Az ügyész szerint ha a bíróság teljes egészében, Alena Zsuzsovát is beleértve vizsgálta volna az ügyet, nem lenne kétsége a vádlott bűnössége felől.

Az ügyész azt gyanítja, hogy a bíróság csak azért döntött úgy, hogy Marian Kočner és Alena Zsuzsová nem bűnös, mert meg akarta mutatni, hogy nem enged a média nyomásának.

„Az ügyész szerint ehhez az is hozzájárult, hogy Alena Zsuzsová kijelentette, a végén el fogják ítélni, mert a közvélemény és a sajtó ezt akarja" - mondta a fellebbviteli szenátus elnöke.

A tárgyalás második szünetében a bíróság engedélyezte, hogy Marian Kočner beszéljen az ügyvédjével, Marek Parrával. A szünet után a szenátus elnöke megengedte a védőügyvédeknek, hogy ügyfelük mögé üljenek, és jogi tanácsokat adjanak nekik.

2020 szeptember elején a Speciális Büntetőbíróság szenátusa felmentette Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát Kuciak és Kušnírová meggyilkolásának vádja alól. Szabó Tomášt bűnösnek találta és 25 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ružena Sabová, a szenátus elnöke 2020 szeptemberében ezt azzal indokolta, nem bizonyított, hogy Marian Kočner és Alena Zsuzsová elkövette a bűncselekményt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!