2021. június 15., 13:39

A ügyész azt állítja, tévedések történtek a Kuciak-ügy kivizsgálása során

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze szerint több hiba előzte meg a Speciális Büntetőbíróság (SZB) ítélethozatalát Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Kéri, hogy további bizonyítékokkal egészítsék ki az aktát, például a Marian Kočner és Miroslav Konôpka, illetve Jaroslav H. közötti kommunikációval. Ezt Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke közölte a keddi tárgyaláson. A szenátus a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének fellebbezéséről, valamint Tomáš Szabó és a károsultak, illetve ügyvédeik fellebbezéséről tárgyal.

Fotó: TASR
Marian Kočner.

Az ügyész szerint az említett kommunikációk bizonyítják, hogy Marian Kočner vádlott rendelte meg az újságíró és menyasszonya meggyilkolását. Nem ért egyet a Speciális Büntetőbíróságnak azzal az indoklásával sem, miszerint nem megbízható Andruskó Zoltán vallomása, aki azt mondta, hogy Alena Zsuysová rendelte meg nála a gyilkosságot.

„Az a körülmény, hogy egy tanú enyhébb büntetést kap, ha bevallja a bűncselekményt, nem lehet alapvető hatással a vallomása hitelességének megítélésére" – mondta a fellebbezés indokolásáról Paluda. Andruskó vallomásának alátámasztására több tanú meghallgatását kéri az ügyész.

Az ügyész nem értett egyet azzal sem, hogy a Speciális Büntetőbíróság megkérdőjelezte Peter T. vallomásának igazságtartalmát. Az ügyész szerint a szenátusnak azért voltak előítéletei vele szemben, mert a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tagja volt.

Hitelesen beszélt arról, mi volt az oka annak, hogy elkezdték megfigyelni az újságírókat, köztük Ján Kuciakot"

- írta az ügyész a fellebbezésében, és rámutatott, Peter T. megerősítette, hogy átadta az említett személyek megfigyeléséről készült jegyzőkönyveket Marian Kočnernak.

Paluda idézte a Marian Kočner és Alena Zsuzsová közötti vulgáris online-kommunikációt is, amely az ügyész szerint azt bizonyítja, hogy a vádlottak nem a valódi nevükön neveztek meg dolgokat a kommunikációjukban, ezért azok számára, akik nincsenek beavatva, ez a kommunikáció teljesen hétköznapinak tűnhetett. Az ügyész nem értett egyet a Speciális Büntetőbíróságnak azzal az érvelésével sem, miszerint „nem lehetett célozgatásokat és rejtett üzeneteket keresni" ezekben a kommunikációkban.

Az ügyész arra is rámutatott, hogy a bíróság nem vette figyelembe az Alena Zsuzsová és Marian Kočner közötti kommunikációt, azt, amelyben a fog kieséséről írnak. Ez az üzenetváltás nem sokkal az újságíró és menyasszonya meggyilkolása után zajlott. A Marian K.-val és Andruskóval való kommunikáció után Alena Zs. pulzusszáma állítólag 161-re emelkedett.

„Az ügyész kijelentette, hogy ez a számadat szakértői véleményből származik" - jegyezte meg a szenátus elnöke.

2020 szeptember elején a Speciális Büntetőbíróság szenátusa felmentette Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát Kuciak és Kušnírová meggyilkolásának vádja alól. Sz. Tamást bűnösnek találta és 25 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ružena Sabová, a szenátus elnöke 2020 szeptemberében ezt azzal indokolta, nem bizonyított, hogy Marian Kočner és Alena Zs.uzsová elkövette a bűncselekményt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!