cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. február 18., 11:39

A közegészségügy azt ígéri, hiába késik, nem múlik az üzletfoglaló maszkellenesek megbírságolása

A noviny.sk számolt be róla, hogy az őszi üzletfoglalós, járványellenes demonstrációk résztvevői ugyan még októberben megkapták a pénzbüntetést, azt mind a mai napig nem fizették be az államkasszába. 

koronavírus arcmaszk reszpirátor maszk
Fotó: unsplash.com

Október végén, november elején több élelmiszerüzletben is járványszkeptikus, maszkellenes demonstrációk zajlottak. Isten tudja, mi okból, legtöbbször, három alkalommal, Privigyén került sor ilyesmire. A Trencsén megyei városban három alkalommal is eltorlaszolták a kasszákat, a rendőrség órákig huzakodott a tüntetőkkel, mire sikerült őket kitessékelni az éppen "elfoglalt" üzletből.

Olvasóink bizonyára emlékeznek rá, hogy Pöstyénben dulakodásig fajult egy hasonló akció.

Privigyén október 29-én történt üzletfoglalás, akkor ugyan fizikai kontaktusra szerencsére nem került sor, de a rendőrök órákig huzakodtak a tüntetőkkel, mire azok hajlandóak voltak elhagyni az üzletet. 

Összesen 51 esetben állapított meg törvénysértést a rendőrség. Ebből 50-et közegészségügyi kihágásként könyveltek el – egyszerűen azért, mert az érintettek nem viseltek maszkot. Mindössze egyetlen esetben történt a közrend megzavarására vonatkozó kihágás, az illető nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak. Az ügy vizsgálata jelenleg is zajlik az illetékes rendőrségen. 

A közegészségügyi kihágást elkövetők pénzbírsággal úszták meg az esetet. A törvény ugyan alsó határt nem, csak felsőt szab meg (ez 250 euró), a hatóságok 50 eurós büntetést róttak ki az elkövetőkre. Egyelőre tizenhárman kapták meg a felszólítást, közülük 11-en azonnal fellebbeztek a döntés ellen.

Néhányan közülük azzal próbálkoznak, hogy iratanyaggal "nyomják agyon" a hivatalt. Mivel a közegészségügynek hivatalból el kell járnia minden egyes fellebbezéssel kapcsolatban, pár ember 30-40 oldalas fellebbezési anyagot terjesztett be a hivatal elé. Jelen helyzetben hónapokba is telhet, mire az illetékesek feldolgozzák az iratokat, de a törvényi határidő két év, így azt ígérik, jut idejük mindenkire.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.