2020. augusztus 13., 15:01

A Közbeszerzési Hivatal vizsgálta az F-16-osok vásárlását

A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) befejezte az F-16-os vadászgépek vásárlására vonatkozó ellenőrzést, ennek eredményeit továbbítják a Számvevőszékhez (ÁSZ), és megvárják annak következtetéseit. Miroslav Hlivák, a Közbeszerzési Hivatal elnöke szerint a Védelmi Minisztérium  által a közbeszerzésben alkalmazott szabályoktól és eljárásoktól való kivétel alkalmazásával kapcsolatban a Hivatal nem találta meg a közbeszerzési törvény olyan megsértését, amely hatással lehetett volna a közbeszerzés eredményére.

201607201601580.f16.jpg

Hlivák hozzátette, hogy a minisztérium korábbi vezetése rendkívül átláthatatlanul járt el a Hivatal előtt, zavaros információkat szolgáltatva a Közbeszerzési Hivatalnak.

A Védelmi Minisztérium a kezdetektől azt állította, hogy az eset kivételt képez, tehát nem vonatkozik erre a közbeszerzési törvény. Azt is deklarálták, hogy a vásárlásra titoktartás vonatkozik, így a Közbeszerzési Hivatal nem jogosult a beszerzés ellenőrzésére. 

- magyarázta.

Hlivák szerint a Közbeszerzési Hivatal az Európai Bizottsághoz is fordult, amely kijelentette, hogy a hivatal rendelkezik hatáskörrel és kötelessége az ügyben eljárni.

A Védelmi Minisztérium az ellenőrzés megkezdése után sem működött együtt a hivatallal. Mivel a minisztérium nem nyújtotta be a szükséges dokumentációt, az Közbeszerzési Hivatal összesen öt bírságot szabott ki a minisztériumra. Hlivák kijelentette, hogy miután az új vezetés hivatalba lépett, a minisztérium elkezdett együttműködni a hivatallal.

Hlivák szerint azonban a minisztérium átláthatatlan hozzáállása a Közbeszerzési Hivatalhoz nem befolyásolta a közbeszerzés eredményét. A Közbeszerzési Hivatal vezetője kifejtette, hogy a hivatal nem vizsgálta, és nem is tudta megvizsgálni a vásárlás indokoltságát. Például azt, hogy a megállapodás szerinti vételár valóban előnyös-e a Védelmi Minisztérium számára, mivel a minisztérium a felelős az elemzés eredményeként levont következtetések valódiságáért.

A fentiekkel kapcsolatban a felügyelet eredményeit továbbítják a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Számvevőszékéhez, amely hatásköre alatt ellenőrzi a költségvetési források kezelését, amelyeket törvényben a kormány illetve a szlovák parlament hagy jóvá

 – mondta Hlivák.

Jelen pillanatban megvárjuk az Számvevőszék következtetéseit, ezután lesz lehetőség az ügyben egy másik eljárás kiválasztására

- tette hozzá.

A 14 amerikai gyártmányú F-16 C/D Block 70 vadászgép számára a szerződést 2018 végén kötötték meg. Az első négy vadászgépnek 2022-ben kell megérkeznie Szlovákiába. A fennmaradó tízet 2023 végéig szállítják. A szerződés tartalmazza a légi fegyverzetet, a logisztikai támogatást és a légi és földi személyzet kiképzését. A Védelmi Minisztérium jelenleg az amerikai féllel tárgyal a részletfizetések elosztásáról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.