2022. november 20., 17:44

A kormány keresi a kompromisszumos megoldást

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes úgy véli, hogy van esély a kompromisszumos megoldása az orvosok béremelésének ügyében.

Ellenőrzini vagy nem?
Veronika Remišová - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

Ezt a Markíza TV Testre szabva című vasárnapi vitaműsorában mondta. 

Peter Pellegrini (Hlas-SD) ellenzéki képviselő viszont reálisnak és megoldhatónak nevezte az orvosi szakszervezet (LOZ) követelését.

A miniszterelnök-helyettes úgy látja, hogy a megoldás valahol középütt van. A szakszervezet és a kormány tárgyalásával kapcsolatban elképzelhetőnek tartja, hogy további béremelés is lehetséges, de  van egy költségvetési korlát, amely behatárolja a kabinet mozgásterét.

Az ellenzéki politikus az egészséggel való kockázatként jellemezte azt, ahogy a kormány az egészségügyben kialakult helyzetet kezeli. Mint fogalmazott, csak nem arra vár ismét, hogy Igor Matovič Fönix madárként előjön az utolsó pillanatban valamilyen ötlettel és elkezd mindent megmenteni. Mert másként nem tudja elképzelni, hogy addig feszítik a húrt, amíg az el nem pattan. Annak a kételyének is hangot adott, hogy a kormány  számára, állítása ellenére nem prioritás az egészségügy.

Remišová visszautasította Pellegrini állítását és kilátásba helyezte, hogy minden befolyását latba veti, hogy a kabinet és a LOZ között megszülessen a megállapodás.

A vitaműsorban szóba került az illegális bevándorlás is. Pellegrini szerint a szlovák-magyar határon ugyanúgy be kellene vezetni a forgalom ellnőrzését, ahogy az a cseh-szlovák és az osztrák-szlovák határon már gyakorlat lett. Ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a biztonsági erők és főnökük, Roman Mikulec belügyminiszter nem álltak a helyzet magaslatán.

A miniszterelnök-helyettes elutasítja a szlovák-magyar határellenőrzését, és úgy fogalmazott, hogy a magyar-szerb határon kell megerősíteni a védelmet, miközben az EU-nak is szigorítania kellene migrációs politikáján.

Az előrehozott választások kiírását lehetővé tevő népszavazás kapcsán Peter Pellegrini nem zárta ki, hogy nem lesz meg az 50 százalékos részvétel és így eredménytelen marad.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.