2019. november 28., 19:46

A kormány jóváhagyta a hosszú távú ápolási segély bevezetését

A rövid távú ápolási segély időtartama 10 napról 14 napra emelkedik, emellett pedig bevezetik a hosszú távú, 90 napos ápolási segély kategóriáját is. Ez a munkaügyi minisztérium által előterjesztett, szociális biztosításról szóló törvénymódosításból következik, amelyet csütörtökön hagyott jóvá a kormány.

201610271533150.00000000001a_otthonapol.jpg

A jogszabály, melyet a parlament aktuális ülésén fognak megvitatni, módosítja a nyugdíjminimum összegét és kifizetésének feltételeit is. A kabinet a módosítással összefüggésben jóváhagyta a gyorsított törvényalkotási eljárást.

A nyugdíjminimum kiszámításának és kifizetésének feltételei jövő évtől egyszerűsödnek. A Szociális Biztosító korábban felhívta a figyelmet, hogy az eredetileg elfogadott szabályok szerint a nyugdíjak nem kerülnének időben kifizetésre. Így a most elfogadott törvénymódosítás értelmében a nyugdíjminimum igénylésének feltétele csupán a legalább 30 éve fizetett nyugdíjbiztosítás lesz.

A hosszú távú ápolási segély bevezetésével annak a biztosítottnak a bevételkiesését akarják pótolni, aki otthoni környezetben, egész napos foglalkozás keretében ápolja a kórházból hazaengedett, beteg hozzátartozóját, illetve valamely végstádiumban lévő, halálos beteg rokonát. Emellett kibővítik azoknak a hozzátartozóknak a körét is, akik ápolása esetén ápolási segélyt igényelhetnek a kötelező betegbiztosítással rendelkező személyek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.