2022. február 2., 13:28

A kormány ellen tüntet a városok és a falvak társulása

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása a kormány közömbössége és a törvényhozás lépései miatt hirdette meg a tiltakozó nagygyűlést.

ZMOS tüntetés
Fotó: TASR

Az államigazgatás a ZMOS szerint nem reagál megfelelően a városok és falvak igényeire és nem kommunikál kielégítően velük, ezért jelentettek be tüntetést a kormányhivatal elé.

A önkormányzatok a működésüket veszélyeztető és a lakosok életet megnehezítő törvények visszavonását követelik.

Főként az új építésügyi törvényt tartják elfogadhatatlannak, amely az önkormányzatok és a építkezők lehetőségeit is nagyban korlátozza. Nehezményezik a nem állami iskolák és a szociális szolgálatások finanszírozásának megváltoztatását is.

Eddigi tapasztalataink alapján nyíltan kimondjuk, hogy a törvényhozás sokszor nem az elfogadott szabályok szerint jár el, és a felelős szervek elbagatellizálják a dolgokat. Azt akarjuk, hogy a kormány vegye figyelembe a javaslatainkat, mert gyakorlati tevékenységük alapján az önkormányzatok tudják leginkább, milyen törvényekre volna szükség"

- mondta Branislav Tréger, a társulás elnöke és Liptóújvár polgármestere.

Hangsúlyozta, hogy a tiltakozás nem a politikusok ellen irányul. Az önkormányzatok képviselői akciójukkal az állami szervekkel folytatott kölcsönös párbeszéd szükségességére figyelmezeztetnek.

A résztvevők kinyilvánították szándékukat, hogy szeretnének hozzájárulni a problémák megoldásához és a falvak lés városok jogos igények figyelembevételével.

A tiltakozáshoz nem csatlakozik az önkormányzatok másik fedőszerve, a Szlovákiai Városok Uniója, mert nem tartják megfelelőnek és ésszerűnek a ZMOS eljárását a jelenlegi járványhelyzetben.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.