2021. november 29., 15:22

A kormány csak egyben ért egyet, a mandátuma végéig hatalmon kíván maradni

Nem sokszor értünk egyet a Pravda portálon megjelent véleményekkel, de most teljesen igazat kell adnunk a Szlovák Tudományos Akadémia politológusának Juraj Marušiaknak, aki megállapítja, hogy a kormány még a válság idején sem tud egységbe forrni, a vezetői csak egyben értenek egyet, a közös kormányzás folytatásában a mandátumuk végéig.

matovic sulík
Fotó: TASR/AP

Szlovákiát immár egy újabb koronavírus variáns fenyegeti, a kormány pedig a koalíciós vitákat próbálja oldani.  

Teszik fel a politológusnak a kérdést, aki igazat ad a kérdezőnek abban, hogy ilyenkor valóban a fenyegető veszélyre kellene összpontosítaniuk, meghatározni a módszereket, miképp védekezzenek.  Viszont úgy tűnik, hogy

kicsit előre tekinteni, meghatározni az elkövetkező kihívásokat, felkészülni a járvány következő hullámára, az nem tartozik a kormány erősségei közé.

A kormányon belüli koalíciós viták egyszerűen nem tudják elkerülni, de mivel

képtelenek nem konfrontatív stílusban kormányozni, nem sok energiájuk marad más kérdések, például az omikron vírus kezelésére.

Jogos a kérdés, hogy a járványstáb már péntektől oldja az omikron variáns veszélyeit, de mi van, ha a kormány a politikai harc jegyében újra figyelmen kívül hagyja a konzílium ajánlásait. Marušiaknak felelete egyértelmű.

Ez a tükörképe lesz annak, hogy milyen is ez a kormány. Természetesen a végső számlát majd a polgárok fizetik meg, nem lehet erről mást mondani.

Tevékenységüknek lesz a névjegykártyája, amikor szinte minden lépésnél csak a konfliktusokat igyekszenek fokozni, nemcsak a koalíciós-ellenzéki síkban, hanem a kormány belül is. Ez a kormány képtelen az összefogásra. Csak abban értenek egyet, hogy kitöltsék a mandátumukat. Ezt tavaly is megmutatták, amikor az új kormány felállításánál csak kozmetikai változtatásokat fogadtak el.

A koalíció fontos döntéseket csak elhalaszt a parlamentben, így történt például a költségvetés vitájánál is. Megkerülik a koalíciós tanácson belüli egyezségeket. Igor Matovič elmondása szerint az esetleges iskolabezárások esetén az SaS a koalícióból való kilépéssel fenyegetett.

És még számtalan történés kérdőjelezi meg, hogy ez a kormány egyáltalán mennyire működő képes.

Marušiak szerint ez a feszültség, a Sulík- Matovič konfliktus állandóan jelen van.  Megértük már azt az állapotot amikor a kormány a klinikai halál állapotában leledzett, a miniszterek pedig sorban hagyták el a fedélzetet. 

A másik oldalon maguk is belátják, hogy nincs más esélyük, mint kitölteni a mandátumukat, mivel másképp nem állhatna fel a jelenlegi parlamentben a kormány, a másik oldalon pedig egy előrehozott választás csúfos bukáshoz vezetne.

Jó kifogás a koalíciós partnerek számára az értékalapú megközelítése a kérdéseknek. Matovič a járványügyi intézkedéseket értékrendi kérdésnek tartja. Az iskolabezárásokat az SaS vétózta meg. Persze a koalíciós szerződés szabad kezet hagy az értékrendi kérdésekben a koalíciós partnereknek.

A politológus szerint, amikor a koalícús szerződést kötötték, senki sem gondolt még a járvánnyal.

Senki nem feltételezte, hogy az oltásokhoz való hozzáállás, akár értékrendbeli kérdéssé is válhat, mint az abortusz. Most viszont ez egyben az egyén jogainak a kérdése, illetve a teljes lakossák biztonságának és egészségének a kérdése.

Ez természetszerűleg hozhat konfliktusokat a koalíción belül, és Marušiak szerint arra sem lehet számítani, hogy Fico oda álljon valamelyik koalíciós párt mellé, mikor neki az az érdeke, hogy politikailag a legtöbbet hozza ki a vitákból, hogy minél inkább destabilizálja a koalíciót.

Azért furcsa helyzet, hogy míg Heger kormányfő a járvány elleni harc közös fedélzetére hívná az ellenzéket is, addig Matovič azt hirdeti, hogy a maffiózókkal nem tárgyal. Marušiak szerint is nehéz az ilyen felhívásokat komolyan venni, és nem tudja elképzelni, hogy Matovič ezt megbocsátaná, hiszen az ő és az OĽaNO, sőt a létező kormánylegitimitásának egyik fő forrása, hogy a maffia visszatérését akarja megakadályozni.

A riporter utolsó kérdése is kiváló, miszerint:

esetleg egy államférfinak nem kellene előrelátóbbnak lennie?

Marušiak ebben igazat ad a kérdezőnek, de hozzáteszi, hogy

a jelenlegi helyzetben nehezen tudja elképzelni, hogy Heger ilyen magasságokba tudna emelkedni.

Bár a járvány elleni küzdelemben látszólag egy hajón utazunk, de a megosztottság már odáig ment, hogy már csak presztízs okokból is nehéz elképzelni, hogy a felek pár lépéssel hátrahúzódnának és változtatnának a retorikájukon.  Ugyanis attól félnek, hogy ezzel a saját térdüket lőnék át.  Olyan nagy az emberek elégedetlensége a társadalmi helyzetük miatt a kormánnyal szemben, hogy az ellenzéki szavazók egyetlen szimpatikus szót sem tudnak kiejteni a kormány irányában. Még olyan értelmes témában sem, mint az oltás.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!