2021. január 30., 16:55

A kormány ahelyett, hogy megnyugtatná az embereket a belharcaival van elfoglalva

A parlament alelnöke, Juraj Blanár (Smer-SD) szerint a kormánynak az emberek megnyugtatására kellene törekednie, ehelyett a belharcaival és a kaotikus intézkedéseivel nyugtalanítja őket.

Juraj Krúpa - Juraj Blanár
Fotó: TASR
Juraj Krúpa - Juraj Blanár

A közszolgálati RTVS Szombati párbeszédek című műsorában az ellenzéki honatya állítását a koalíción belül felmerült egymástól eltérő véleményekkel támasztotta alá.

Némelyik kormánypárt ugyanis kétségbe vonta a "szkríningnek" nevezett országos tesztelés értelmét vagy a Covid-automata ötletét. A parlament védelmi és biztonsági bizottságának kormánypárti elnöke, Juraj Krúpa (OĽANO) erre reagálva megjegyezte, hogy ezt indulatok kísérik, de politikai harcról és marketingról is szó van. A Covid-automatát a kormány és a szakemberek egyaránt jóváhagyták, ezért így kell kezelni.

Blanár bírálta a miniszterelnököt, aki ahelyett, hogy reményt öntene az emberekbe, becsmérli politikustársait. Az országos teszteléstől az emberek azt várták, hogy a kevésbé fertőzött térségekben enyhítenek a korlátozásokon. A járvány kezdetétől fogva az oltás jelentette a kiutat ebből a helyzetből, ezért a kormánynak már korábban ki kellett volna dolgoznia egy oltási menetrendet. Ha kevés ember megy az országos tesztelésre, szerinte fennáll a veszélye, hogy az önkormányzatoknak nem térítik meg a tesztelés megszervezésével kapcsolatos kiadásait, miután az elvégzett tesztek alapján kapnak pénzt. Célszerű lett volna eleve egy fix összeget meghatározni erre. Juraj Krúpa bízik benne, hogy a kormány megoldja ezt a problémát.

Azzal kapcsolatban, hogy menet közben bizonyos térségek fertőzöttségéről kiadott adatok menet közben módosultak, Juraj Krúpa megjegyezte, hogy ezt bizonyos mobil mintevételi helyek késlekedése okozta, amelyek csak a tesztelést követő napon jelentették az értékeket. Ezek bosszantó helyzetek, de megfelelő módon kezelték őket. Elutasította azt is, hogy a tesztelés hozzájárul a fertőzés terjedéséhez. A járvány kezelése és a tesztelés leszűkítése bizonyos régiókra véleménye szerint nem logikus, mivel Szlovákia kis ország, és ha történetesen valaki eltüsszenti magát Eperjesen, valaki Tátralomnicon biztosan megfertőződik. A "szkríning" célja a fertőzés gócainak a feltárása volt.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!