2021. május 5., 13:36

A kormány 630 euróval jutalmazná a Szlovák Nemzeti Felkelés veteránjait

Hatszázharminc eurót kaphatnak azok a veteránok, akik harcoltak a második világháború alatt a partizánfelkelésben, írta meg a TASR szerdán.

snp veterán
Fotó: TASR/AP
A SZNF egyik veteránja egy tavalyi megemlékezésen, Besztercebányán.

A parlamentben a szerdai nap folyamán került második olvasatra az a törvénytervezet, amelyben azokat jutalmaznák egyszeri, 630 euróval,

akik harcoltak a második világháború alatt az ország "felszabadításáért".

A kormány ezzel a pénzzel szeretné újfent köszönetét kifejezni

azoknak az embereknek, akik harcoltak a felkelésben.

A törvényjavaslat benyújtói elmondták, 2020-ban volt a második világháború befejezésének 75. évfordulója, amelyről méltóságteljesen megemlékezett az ország. Szerintük azért fontos ez a törvényjavaslat,

"mert értékelni kell azokat az embereket, akik tagjai voltak a csehszlovák hadseregnek, fegyvert ragadtak és partizánként harcoltak a hazájukért". Ezzel kockára tették saját és családtagjaik életét a szabadságért és a demokráciáért folytatott harcban. Kétségtelenül hozzájárultak a fasizmus elleni győzelemhez".

Ha a parlament is megszavazza, akkor augusztus elsején lépne érvénybe az új törvény, az érintettek pedig legkésőbb szeptember 30-ig meg is kapják a pénzt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.