2022. január 23., 18:18

A korábbi variánsoktól eltérő tünetek formájában jelentkezik az omikron-fertőzés

Érdekes írás jelent meg a brit Sun bulvárlapban. Bár tucatnyi hasonló írás látott mostanában napvilágot, a Sun cikkét azért kiemeli a sokaságból, hogy közérthetően foglalja össze, milyen tünetekre érdemes jobban odafigyelnünk, ha arra gyanakszunk, elkaphattuk a koronavírus uralkodó változatát, az omikront. 

vírus
Fotó: unsplash.com

Az elmúlt hetekben mintegy húsz lehetséges tünetet gyűjtöttek össze a brit egészségügyi szakemberek omikronnal megfertőződött pácienseikkel konzultálva. Kiderült, szinte kivétel nélkül mindenkinél

száraz, kaparó, fájó torokkal indult a fertőzés. A tünet már napokkal azelőtt jelentkezett, hogy bármelyikük pozitív tesztet produkált volna. 

A szakemberek arra figyelmeztetnek, az omikron terjedésének csúcsán, aki megteheti, a tünetek felbukkanása után inkább maradjon otthon pár napot, minimalizálja a kontaktusait és lehetőleg kerülje a tömeget. Voltak orvosok, például egy a lap által idézett Chicago-i szakember, akik kijelentették,

teljesen mindegy, hogy nincs még pozitív tesztünk, ha egy kicsit is betegnek érezzük magunkat, kezeljük magunkat COVID-fertőzöttként. 

Ennek a kijelentésnek közegészségügyi alapja talán van, abban mindenesetre nem segít, hogy az így is szorgosan táplált, de kontraproduktív COVID-pánikot megelőzze. Nem árt ugyanis tisztázni, hogy enyhe torokfájást akár a száraz levegő, egy rosszul beállított légkondi, vagy bármilyen egyéb, kutya közönséges megfázást okozó vírus is előidézhet. Pánikra tehát nincs ok, ha az embernek kapar kicsit a torka, az viszont megfontolandó, hogy ilyenkor néhány napra tényleg megpróbáljuk minimalizálni az emberi kapcsolatokat. Más kérdés, hogy sokan ezt munkahelyük miatt nem tehetik meg, ők fokozott maszkviseléssel előzhetik meg a betegség terjesztését. 

A torokfájás mellett gyakori omikronos tünet még az orrfolyás, a fejfájás, fáradtság, étvágytalanság és a szaglásvesztés. Ez utóbbit leszámítva az összes többit egyébként bármilyen vírusos, felső légúti megbetegedés előidézheti.

Szintén gyakori tünet a fülfájdalom.

Ezt a korábbi COVID-törzseknél ritkán regisztrálták, enne ktalán ahhoz lehet köze, hogy az omikron sokkal inkább felső légúti és/vagy orrnyálkahártyát érintő tüneteket okoz, a gyulladás tehát könnyebben felhúzódik a hallójáratokig. Érdekes jelenség, hogy a fülfájást jobbára olyanok tapasztalták, akik beoltva kapták el a vírust. Gyakran jelentettek még ízületi fájdalmakat is az omikron-fertőzöttek, korábban ez is a ritkább tünetek közé tartozott.

A brit egészségügyi hatóságok egyébként a fejfájást, a köhögést és a fáradtságérzetet kezelik az omikron-fertőzés három alapvető tüneteként. Korábban, a 2020. márciusában elfogadott irányelvek szerint a köhögés, láz, illetve a szaglás és az ízlelés elvesztése tartozott a leggyakoribbak közé. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az eltérő variánsok miatt nem feltétlenül ugyanezek a leggyakoribb tünetek mondjuk Közép-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Az omikron-fertőzés 20 leggyakoribb tünete: orrfolyás, fejfájás, fáradtságérzet, torokfájás, tüsszögés, nem múló köhögés, rekedt hang, ízületi fájdalmak, hidegrázás, láz, szédülés, szemfáradtság, lelassult gondolkodás, izomfájdalmak, szaglásváltozás, étvágytalanság, duzzadt mirigyek, mellkasi fájdalmak, fülfájás.

Az első brit kutatások egyébként igen bíztatóak z omikron-fertőzés súlyosságát illetően. Bár az új variáns minden korábbinál gyorsabban terjed, egyelőre az összes vizsgálat megerősítette, a súlyos szövődmények kialakulásának jóval kisebb az esélye.

A brit adatok alapján 50-70%-kal mint a delta esetében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!