2020. július 22., 16:03

A koalíciós képviselők nem fogják megszavazni Matovič leváltását

A koalíciós képviselők nem fogják megszavazni Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő leváltását a parlament rendkívüli ülésén. Ebben egyezett meg a négy koalíciós párt frakcióelnöke, Jana Žitňanská (Za ľudí), Anna Zemanová (SaS), Michal Šipoš (OĽaNO) és Peter Pčolinský (Sme rodina) a koalíciós tanács keddi (július 21.) ülésén. A rendkívüli parlamenti ülés időpontját csütörtökre (július 23.), 10 órára tűzték ki. A frakcióvezetők kilátásba helyezték, hogy tartózkodni fognak az obstrukciótól, és lehetővé fogják tenni a vitát.

Fotó: TASR

Zemanová kijelentette: az SaS képviselői nem fognak a miniszterelnök leváltására szavazni. A diplomamunkaüggyel kapcsolatban az SaS többé már nem fog nyilatkozni.

Megegyeztünk, hogy nem fogjuk kommentálni azt, amit Matovič több mint 20 évvel ezelőtt tett. Ez az ügy rá és az iskolára tartozik”

– közölte a frakcióvezető.

Megállapodtunk abban, hogy ez a téma nem olyan horderejű, hogy emiatt megbukjon a kormány, ehhez tartjuk magunkat”

– fűzte hozzá Žitňanská, aki szerint a Za ľudí képviselői tudatosítják, hogy mennyi feladat és reform vár még az új kormányra.

A koalíciós tanács Žitňanská elmondása szerint abban is egyetértett, hogy az OĽaNO néhány képviselője megsértette a koalíciós egyezményt azáltal, hogy a Kotleba-féle ĽSNS javaslatára szavaztak. Hozzátette: erről még szó lesz a későbbiekben. Žitňanská a koalíciós szerződés módosítását nem látja indokoltnak.

„Inkább az értő olvasást tartom fontosnak. Aki elolvassa, annak világos lesz, hogyan kell viselkedniük a koalíciós képviselőknek” – fűzte hozzá.

Šipoš kilátásba helyezte, hogy az OĽaNO-n belül még egyeztetni fognak a rendkívüli üléssel kapcsolatban, de nem gondolja, hogy bármelyik képviselőjük a kormányfő leváltására szavazna.

A Pellegrini-Fico tandem összehívta az ülést. Joguk van hozzá, összegyűjtötték az aláírásokat. Állunk elébe”

– fogalmazott.

Šipoš is megerősítette, hogy az OĽaNO képviselői által támogatott ĽSNS-javaslat ügyét a nyár folyamán egy önálló koalíciós tanácsülés keretében fogják megtárgyalni, hogy a jövőben elejét vegyék a hasonló problémáknak.

Pčolinský leszögezte, hogy a Sme rodina minden egyes képviselője támogatni fogja a kormányfőt és az egész kormányt.

Az OĽaNO egyes képviselői és az ĽSNS együttszavazásával kapcsolatban kijelentette: beszéltek róla, és a jövőt tekintve problémásnak tartják az ügyet.

A Peter Pellegrini körül csoportosuló független képviselők és a Smer-SD képviselői kedden bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök ellen részben a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt. A másik ok, hogy az ellenzék szerint Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt. Eszerint a feladatait becsületesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok javát szolgálva kellene ellátnia.

Az ellenzék nem rendelkezik elegendő szavazattal a kormányfő leváltásához. A koalíció nem kívánja Matovič távozását, ezért a bizalmatlansági indítványt valószínűleg elvetik. Ellenkező esetben a kormányfő leváltásával együtt a kormány is megbukna.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!