2021. január 30., 15:22

A kisebbségi biztos csalódott, érvelése csökkentheti a szakmai vita lehetőségét

Bukovszky László, a 2020 februárjáig uralmon levő, Smer vezette koalíciós kormány által kinevezett kisebbségi biztos szombaton csalódott hangú véleményt osztott meg a TASR hírügynökséggel azzal kapcsolatban, hogy pénteken Szlovákia Statisztikai Hivatala kezdeményezte a hamarosan induló népszámlálás kérdőívének nemzetiségre vonatkozó része megváltoztatását, pontosabban a két nemzetiség megadása lehetőségének az eltörlését. 

A jelenleg még érvényben levő, két nemzetiséges kérdőív.

Portálunk ennek részleteiről külön hírben számolt be. Bukovszky a Matovič-kabinet megalakulása után továbbra is betölti pozícióját és ebbéli minőségében élesen kritizálta a Statisztikai Hivatalt, jogellenes és érdekorientált lépésnek nevezve azt, hogy az egy nemzetiséghez való visszatérést pénteken tárcaközi véleményezésre bocsájtotta. Kifejtette, hogy 2017-ben az akkori kormány határozatot hozott arról is, hogy a kisebbségi biztos aktívan kiveszi a részét a népszámlálás kisebbségeket érintő részének szakmai kérdései kezelésében. Bukovszky ennek során kapcsolatban volt a Statisztikai Hivatallal is, és a Hivatal pénteki lépésében most egyoldalú és antidemokratikus felrúgását látja annak a tevékenységnek, amelynek felügyeletével Bukovszky rendelkezett. A kisebbségi biztos, akárcsak pár napja kiadott korábbi közleményében, szombaton is hangsúlyozta, hogy a népszámlálás nemzetiségre vonatkozó részének módszertana a szakma és a kisebbségek véleményének érdemi figyelembevételével készült.  A változtatás elleni tiltakozása jeléül rövid úton a Kisebbségi Tanácshoz fordul, és amennyiben ez a Tanács is támogatná a visszatérést az egy nemzetiség megadásához, akkor Bukovszky kilátásba helyezte, hogy a kormányfőhöz, illetve más kormánytényezőkhöz fordul.

A most először bevezetésre került, de még fel nem használt (a népszámlálás február 15-én kezdődik) kérdőív alapján egy-egy lakos akár két nemzetiséget is megadhat magára vonatkozóan, amennyiben identitásának kifejezéséhez ezt pontosabb lehetőségnek tartja. A kérdőív idevonatkozó részét bemutatjuk olvasóinknak is.

Az év elejétől napjainkig több magyar szervezet, parlamenten kívüli párt és közéleti személyek fogalmazták meg azon véleményüket, hogy ez, az ún. multietnicitást biztosító rendszer hátrányosan fogja érinteni egyrészt a magyar közösséget, továbbá a közvélemény tájékoztatásának elmaradása miatt zavaró tényező lehet a válaszadáskor, s elbizonytalaníthatja az adatszolgáltatókat. Ezért arra kérték a kormányfőt, illetve a felelős intézményeket, hogy a 2021-es népszámláláskor a válaszadás lehetőségéből töröljék a második nemzetiséget.

Egyebek mellett főleg a kisebbségi szervezetek véleményére hivatkozik a Statisztikai Hivatal beadványa is, amelyben a második nemzetiség törlését készíti elő.

Bukovszky (Most-Híd) volt a multietnicitás fő gesztora a szintén Most-Hid párti Ravasz Ábel mellett, így félő, hogy a folyamatos példálózása és utalása a Robert Fico kormánya hozta döntésekre ténylegesen minimumra szorítja a még nyúlfarknyi idő adta szakmai vita lehetőségét.

Ezt kiválóan használja ki az elkötelezetten Smer és Most-Híd ellenes OľaNO párt magyar nemzetiségű képviselője, Gyimesi György, aki más parlamenti magyar képviselet hiányában egyedüli hivatalos „magyar hangja” lett az eddig használatos, egy válaszos módszert támogató magyar közösségnek. Azaz egy politikai csata szemlélőivé is váltunk a bukott rendszer és az éppen aktuális vezetés képviselői között.

A gyorsított eljárásban lefolytatandó tárcaközi egyeztetés február 8-án ér véget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.