2023. szeptember 9., 15:36

A két korábbi kormányfő eltérően vélekedik a migránsválság megoldásáról

A közszolgálati RTVS Szombati párbeszédek című vitaműsorának Peter Pellegrini (Hlas-SD) és Eduard Heger (Demokrati) volt a vendége.

Mi a megoldás
Eduard Heger - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

A két egykori kormányfő egyebek mellett a kialakult migránsválság kezeléséről is véleményt mondott.

Eduard Heger úgy látja, hogy meg kell erősíteni a külső schengeni határokat, kivált nyáron, amikor a migránsok száma nagyobb.

Peter Pellegrini ugyanakkor az illegális migránsok őrizetbe vételét és a szlovák határok védelmét tartaná megoldásnak.

A szerb-magyar határ az a hely, ahol át akarnak jutni és ét is jutnak a migránsok. Ezért kell megerősíteni a külső határokat az exponált hónapokban és nemcsak szlovákiai szinten, hanem valamennyi tagállam szintjén"

- szögezte le Heger, aki sajnálatosnak tartja, hogy a képviselőknek nem sikerült megnyitnia a parlament ülését, ahol megvitatták volna a migránsoknak kiadandó igazolásokkal kapcsolatos módosításokat.

Pellegrini az illegális migrációt reális problémának és nem ijesztgetésnek tartja. Úgy gondolja, hogy Ódor Lajos kormánya képtelen megvédeni az országot.

A rendőrfőkapitány leváltását azért javasoltam, mert képtelen a helyzetet kezelni. Szlovákia nincs felkészülve a migrációs válság kezelésére, de a rendőrség sem az ő vezetésével"

- tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a megoldás a migránsok őrizetbe vétele jelentheti vagy az ellenőrzések bevezetése a határátkelő helyeken.

A migránsoknak kiállított igazolásokkal kapcsolatban szerinte csak azoknak kellene megkapniuk, akik személyazonossága legálisan és szabályszerűen megállapíttható.

Mint ismert, a gyermekorvosok helyzetével foglalkozó rendkívüli parlamenti ülést sem sikerült megnyitni. Pellegrini ezzel kapcsolatban elmondta, hogy pártjának képviselői az ülés megnyitása mellett voltak. Heger és a körülötte csoportosuló képviselők is az ülés megnyitása mellett szavaztak.  Támogatták volna a beterjesztett javaslatokat, de nem értenek egyet az illetékek növelésével.

Míg Pellegrini úgy látja, hogy Szlovákia már semmilyen katonai segítséget nem tud nyújtani Ukrajnának, mert kimerültek a tartalékai, Heger fontosnak nevezte Ukrajna további katonai támogatását.

A két politikus kizárta, hogy a választások után pártjaik együttműködnének.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.