2021. augusztus 24., 07:55

A jobboldali és baloldali szélsőséges jól megérti egymást

Robert Fico ez idáig leginkább csak nagyokat hallgatott. Itt-ott kurjantott valami vakcinaelleneset csak úgy a rend kedvéért, hogy felvegye a ritmust a szélsőjobboldali kijelentésekkel, többnyire azonban nem sok vizet zavart a szlovák politika mocsarában. Egészen a közelmúltig, amikor is ezek a gyakran szélsőségesre hajazó kijelentések egyre hangosabbakká és gyakoribbakká váltak.

Fotó: TASR

Nagy valószínűséggel Fico tudatára ébredt, hogy az ő választói sem lesznek már fiatalabbak, ideje lenne hát friss vér után nézni. Nyilván azt is tudatosítja, hogy a karizmája sem a régi már, ezért próbálkozik Kotleba zavarosában halászni. Igaz ugyan, hogy az a választó nem az igazi, Arkagyij Rajkin legendás mondatával szólva azt is mondhatnánk: „Válámi ván, dé ném éz áz igázi!”, a lényeg azonban, hogy sokan vannak.

Az egész olyan szépen alakult, mígnem bele nem köptek az európai szocialisták

A dolog azzal kezdődött, hogy a múlt héten a Progresszív Szlovákia képviselői felszólították az európai szocialistákat, zárják ki soraikból a Smer pártot, mivel az a jobboldali szélsőségesekkel közösködik.

(Értsd: közös tiltakozóakciót szervez velük szeptember elsején Kassára.) S Fico tudja, a szocialisták esetleges bírságai nemcsak külföldön ártanának neki, hanem idehaza is, írja a webnoviny.sk.

Azóta amerre csak lép, belerúg valakibe. Vagy abba „az asszonyságba az elnöki palotából, akinek folyton folyvást Fehéroroszországgal van baja, vagy Heger kormányfőbe, akinek meg az egész világgal gondja van. A legutóbbi áldozata pedig Jozef Lenč politológus volt. Az egyébként Ficóval szemben többnyire megbocsátó Pravda a hétvégén ugyanis teret adott a témának, és megkérdezte Lenč véleményét is, akiről egyébként tudvalevő, hogy áttért az iszlám vallásra.

Lenč a Pravda cikkében egyfelől bírálta a hazai viták európai szintre való áthelyezését, másrészt viszont a Smer-t azért hibáztatta, hogy „retorikájában még közelebb került a különböző szélsőjobboldali és konspirációs pártokhoz”.

Amit ezért Ficótól a közösségi oldalán kapott, azt nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, írja a denník.sk. Fico ugyanis nem a politológus véleményét próbálta elsősorban megcáfolni, hanem kritikusát a vallásán keresztül támadta, amivel újfent a politikai szélsőségesek közé sorakozott fel.  De ami ettől még rosszabb, hogy a bejegyzését kommentálók közül több mint hatezer embernek ez még tetszett is, írja a portál, amely szerint még ha a fele ennek fizetett troll is volt, akkor is nagyon sok.

Fico azt írta többek közt a bejegyzésében, nem tudja, mi vezette Lenčet az iszlám valláshoz,

de higgyen csak, amiben akar, „csak akkor ne legyen egy keresztény országban politológus.”

A portál szerint, ahogy Fico egy ilyen alapvetően mérsékelt kritikára reagált, már önmagában elegendő érv ahhoz, hogy a szocialisták valóban kizárják őt a soraikból, már ha valóban tartják magukat a saját értékeikhez. A portál úgy véli, Fico bukása egyre gusztustalanabb, ami még csak fokozódni fog, ráadásul egyre növekszik a hallgatóságának a száma is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!