2021. december 6., 16:19

A járványintézkedések szigorítására leginkább megint a gasztroszektor fizet rá

A pozitív koronavírusos esetek száma napról napra növekszik, a kórházi kapacitások pedig a legtöbb helyen megteltek. Az országban kritikus a helyzet, a kormány országos lezárást rendelt el. A korábbi hullámok hasonló fejleményei mellett a munkaerőpiac is visszaesett. Most viszont paradox módon virágzik. Milan Krajniak munkaügyi miniszter nemrégiben bejelentette, hogy a koronavírus-válság kezdete óta a legalacsonyabb szintre esett a munkanélküliség. Októberben például történelmileg a legnagyobb számú álláshirdetését regisztrálta a Profesia portál.

Az első hullámra még nem voltak a cégek felkészülve. Több cég is egyik napról a másikra költöztette át alkalmazottait az irodákból otthoni munkára, leállította a munkaerőtoborzást, és néhány munkavállalójától el is búcsúzott. Akkoriban a munkanélküliségi arány történelmileg a leggyorsabb ütemben emelkedett, és a munkalehetőségek száma meredek visszaesést mutatott. Ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetően ebből a szempontból a második hullám már sokkal enyhébbnek bizonyult.

A cégek megszokták a távmunkát, a HR-esek pedig új tapasztalatokat szereztek az online toborzás területén, sőt a munkavállalók online betanításában is”

– fogalmazott a hnonline.sk portálnak a Profesia álláshirdető portál szóvivője, Nikola Richterová.

És az adatok azt mutatják, hogy a harmadik hullámban még kedvezőbb az ez irányú fejlődés, a számítások szerint a cégek állásajánlatok számát tekintve még jobban megbirkóznak a harmadik hullámmal. Ezt bizonyítja az is, hogy október folyamán hét százalék alá csökkent a munkanélküliség, ami az elmúlt 18 hónapban a legalacsonyabb érték. A munkaügyi tárca azonban azzal számol, hogy télen megfordul a görbe a téli hónapokat érintő korlátozások miatt, és a munkanélküliség újra megemelkedik.

Azonnali segítség nélkül összeomlik a szektor

Az egyik leginkább sújtott ágazat, a gasztroszektor azonban továbbra is veszélyben van. Bár a képviselői azt mondják, megértik az országos lezárást, az állam segítségét úgy várják, mint a Messiást. A Szlovák Gasztronómiai Szövetség szerint az alagút végén pislákol ugyan némi fény, amit a kedvezményes áfakulcs jelentene, de ez a megoldás nem jelent kiutat a jelenlegi helyzetből, amikor is a gasztroszektor totálisan összeomlása fenyeget.

Vendéglátói üzemegységek ezrei kerülnek a végrehajtó kalapácsa alá, mert a szigorú megszorítások következtében szinte semmilyen forgalmuk sincs. Képtelenek fizetni a kötelezettségeiket, még azokat sem, amelyek a járvány korábbi hullámaiból származtak”

– figyelmeztet a szövetség, amely azonnali segítséget sürgetett.

A kormány megígérte, hogy az állam a novemberi és decemberi elsősegélynyújtást a tavalyi év végi szintre emeli. Összeségében 129 millió euróról van szó. A harmadik hullám során az éttermek és szállodák eddig még nem kaptak jelentős kártérítést, pedig a fekete járásokban lévők már két hónapja korlátozott üzemmódban működnek, az ablakon keresztüli ételkiadásból és az ételkiszállításból tengődnek. Ezért a munkaerőpiac alakulásával kapcsolatos optimista feltételezések megkerülik az éttermeket és a szállodákat.

A gasztronómia, a szállodák és a turizmus bevételei várhatóan akár 90 százalékkal is csökkenhetnek.

Ez azt jelenti, hogy sok munkaadó megint csődbe jut, és még több munkavállalót el kell bocsátaniuk, vélik a szakemberek. Pedig a vendéglátóiparból már a nyári hónapokban is hiányzott a szakképzett személyzet.

Több mint 10 000 tehetséges alkalmazott hagyta el a gasztroszektort, akiknek többsége soha nem tér vissza”

– fogalmazott Miriam Filová, a Munkáltató Szakszervezetek és Egyesületek Szövetségének szóvivője.

Az állam elindította a turizmusnak szánt segítségnyújtás újabb szakaszát

Az állam meghallgatta az idegenforgalomban dolgozók segítségkiáltását, és a közlekedési tárca a héten elindította negyedik pályázati felhívását a turizmus és a gasztroszektor támogatására, de minimális támogatás keretében.

A tárca szerint a pályázat segítségével a kérelmezők 2021. április-május hónapokra visszamenőleg is igényelhetnek segélyt.

Az űrlapot a Slovensko.sk weboldalon érik el az igénylők, és az eljárás ugyanaz lesz, mint az első három szakaszban.

Állami pénzügyi hozzájárulást azok a kisvállalkozók kaphatnak, akiknek a 2021. szeptember-novemberi bevétele legalább 40 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Az első szakaszban összesen 6,2 ezer pályázatból 56,8 millió eurót fizetett ki a közlekedési tárca, ezt követően 6,7 ezer pályázatból 54 milliót. A jelenleg még nyitott harmadik felhívás keretében a minisztérium eddig 2,8 ezer pályázatnak tett eleget 13,2 millió euró értékben. A nagyobb vállalkozóknak azonban még várniuk kell a következő szakaszra, amit a tárca jelenleg a jövő januárra vagy februárra jelez. A mai napig 8 millió eurót fizettek ki erre a támogatásra.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.