2021. január 28., 09:49

A Híd február közepéig hajlandó folytatni a hárompárti egyeztetéseket. Kérdés, hogy mit lépnek azután

A Híd Országos Elnöksége tegnapi (január 27-i) soros ülésén két határozatot fogadott el a hárompárti tárgyalásokkal összefüggésben. Erről a párt szóvivője egy szűkszavú közleményben számolt be.

Fotó: TASR

A közleményben leszögezik, a Híd február 15-ig folytatja a háromoldalú egyeztetéseket.

Hangsúlyozzák, 

A tárgyalások során a Híd ragaszkodni fog a párt egyharmados súlyához a közös párt döntéshozó testületeiben, emellett az elnökség által eddig elfogadott összes határozat is érvényes.

A közlemény kitér arra is, hogy a Híd elnöksége elfogadhatónak tartja, hogy a parlamenti választási lista listavezetőjére előválasztás alapján szülessen javaslat.

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, illetve mit lép a Híd akkor, ha február 15-ig nem születik meg az egyezség a három párt között, a Híd szóvivője kitérő választ adott.

Ha február közepéig a tárgyaló delegációk szintjén nem születne hárompárti egyezség, a további lépésekről a Híd február 15-ét követően dönt

- közölte a párt szóvivője.

A szűkszavú közleménnyel a Híd feltételezhetően az Összefogás mozgalomnak üzent, amely elégedetlen a 3:2:1 arányú elosztással. Az Összefogás a közös párt döntéshozó testületeiben felálló erőviszonyokat előválasztás útján határozná meg, ennek technikai részleteiről azonban eddig keveset árultak el. 

A Híd egyébként nem először jelölte meg határidőként február 15-ét. A ma7-nek nyilatkozva Sólymos László pártelnök már január közepén is arról beszélt, hogy ez az az időpont, ameddig meg kell születnie a hárompárti megállapodásnak. 

"Mi arra törekszünk, hogy hárompárti megegyezés jöjjön létre, de nem lehet a végtelenségig várni" - hangsúlyozta korábban Sólymos.

Információink szerint az MKP, a Híd és az Összefogás ma délelőtt ismét tárgyaló asztalhoz ül.  
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.