2023. április 13., 17:24

A helyreállítási tervből pótolnák a hiányzó orvosi rendelőket

Huszonegy orvosi rendelő tett eleget a felhívás feltételeinek, és részesül támogatásban a helyreállítási tervből. Egy rendelő maximum 60 ezer eurós támogatást kaphat. A támogatást a háziorvosok és a gyermekorvosok kaphatják meg azokban a kritikus régiókban, ahol kevés az orvos.

orvosi rendelok_sajtó
Fotó: TASR

A támogatás a rendelő felújítására, de új rendelő megnyitására is fordítható, akkor is, ha még nem kötöttek elegendő számú pácienssel szerződést.

​Az egészségügyi minisztérium elindítja a járóbeteg kezelést biztosító orvosok térképét is, amelyen az érdeklődők azt is láthatják, hol van hiány orvosi rendelőkből.

Az idei pályázati kiírás keretében tízmillió eurót különítettek el a legkritikusabb járásokban új orvosi rendelők kialakítására.

Michal Palkovič, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint a felhívást 2025-ig minden évben meghirdetik majd.

„Idén 27 hozzájárulási kérelem érkezett, ebből 19 volt a háziorvos és nyolc a gyermekorvos. 21 pályázó lett sikeres” – mondta Eduard Heger kormányfő.

Azokban a járásokban, ahol orvoshiány van, orvosi rendelő létesítésére legfeljebb 50 ezer eurós támogatást kaphatnak. Palkovič szerint ez az összeg azonban egy adott faluban vagy városban több mint 60 ezer euróra is emelkedhet.

A pénzt a rendelő beindítására, a helyiségek felújítására, berendezésekre, de annak az időszaknak az áthidalására is szánják, amíg az orvos a betegbázisát kiépíti”

– magyarázta Heger.

Palkovič szerint a minisztérium több célcsoportot igyekszik elérni az új orvosi rendelők létrehozására irányuló felhívások keretében. „Köztük diplomásokat és rezidensképzésben részt vevőket, külföldön dolgozó szlovák orvosokat és az általános orvostudományhoz szorosan kapcsolódó szakirányú végzettséggel rendelkező orvosokat.

Egyúttal arra kérjük az önkormányzatokat, hogy vegyenek részt ők is az orvoskeresésben. Minden szükséges információt ehhez megtalálnak a www.novaambulancia.sk új weboldalon”

– fűzte hozzá Palkovič.

Mint hozzátette, az idei harmadik negyedévben újabb felhívást hirdetnek meg új feltételekkel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.