2020. július 22., 18:52

A házelnök csütörtökre hívta össze a Matovič leváltását célzó rendkívüli ülést

Igor Matovič kormányfőt a hivatalba lépése óta először próbálják meg leváltani. Az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt tárgyaló rendkívüli parlamenti ülésre csütörtökön (július 23.), 10 órától kerül sor. Az ülést Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke hívta össze. Erről a parlamenti hivatal kommunikációs osztálya tájékoztatott szerdán. A bizalmatlansági indítványt Juraj Blanár (Smer-SD) és Richard Raši (független) képviselők terjesztették elő azután, hogy Matovič diplomamunkájával kapcsolatban felmerült a plágiumgyanú, és erről a média is beszámolt.

szlovák parlament ülés
Fotó: TASR

A kormányfő tervezett leváltásának okait az ellenzéki képviselők négy pontban összegezték. Úgy vélik, Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt, mely szerint a feladatait becsületesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok javát szolgálva kellene ellátnia.

Azt állítják továbbá, hogy eltért a kormányprogramtól is, amelynek alapján a parlamenti többség korábban bizalmat szavazott a kormánynak.

A harmadik pont arról szól, hogy a miniszterelnök nem menedzseli elég felkészülten a kormány alkotmányos feladatainak teljesítését, különös tekintettel az ország gazdasági, társadalmi és általános fejlődésére.

Úgy vélik továbbá, hogy a miniszterelnök a tehetségtelenségét politikai marketinggel és a közösségi hálón folytatott tevékenységével igyekszik elfedni. Az ellenzék a válság utáni komplett társadalmi-gazdasági átalakítási terv hiányát is a kormányfő szemére veti.

A bizalmatlansági indítványt 37 ellenzéki képviselő írta alá. A rendkívüli ülés összehívásához legalább 30 aláírás szükséges.

A koalíciós képviselők támogatni fogják a kormányfőt és a kormányt. Ebben egyezett meg a négy koalíciós párt frakcióelnöke, Jana Žitňanská (Za ľudí), Anna Zemanová (SaS), Michal Šipoš (OĽaNO) és Peter Pčolinský (Sme rodina). Egyben kilátásba helyezték, hogy tartózkodni fognak az obstrukciótól, és lehetővé fogják tenni a vitát. Hozzáfűzték: nem hiszik, hogy a képviselőik közül bárki is Matovič leváltása mellett szavazna.

Az ellenzék nem rendelkezik elegendő szavazattal a kormányfő leváltásához. A koalíció nem kívánja Matovič távozását, ezért a bizalmatlansági indítványt várhatóan elvetik. Ellenkező esetben a kormányfő leváltásával együtt a kormány is megbukna.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!