2021. február 12., 18:47

A gazdák és az élelmiszertermelők országos élelmiszer-adományozásba kezdenek

A gazdák és az élelmiszertermelők országos élelmiszer-adományozásba kezdenek – tájékoztatta a TASR-t Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

mezőgazdaság
Fotó: TASR / AP
Illusztrációs felvétel

Kifejtette, hogy a szlovákiai gazdák és élelmiszertermelők pénteken több tíz tonna élelmiszert adományoznak az ország valódi megmentői számára. Bár az agrár-élelmiszeripar nem csak a világjárvány miatt van válságban, a hazai élelmiszertermelők úgy döntöttek, hogy a termékeikkel köszönetet mondanak napjaink valódi hőseinek.

Hangsúlyozta, hogy az SPPK sztrájkkészültségének csaknem egy évig tartó jelentős szakmai nézeteltérése Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel a hazai élelmiszeripar működésének a helyreállításáról, nem vezetett a minisztérium előtti trágyaszóráshoz vagy tejkiöntéshez.

Számunkra a szlovák élelmiszer sokkal értékesebb bármilyen nézeteltérésnél. Éppen ezért nem szeretnénk cirkuszt csinálni a mezőgazdasági minisztérium előtt, hanem inkább minden energiánkat és időnket az ország valódi megmentőinek áldozzuk, akik közé Mičovský miniszter úr nem tartozik”

– jegyezte meg Emil Macho, az SPPK elnöke.

A szóvivő szerint az élelmiszer-adományozási projekt címe „Ti segítetek, mi megköszönjük” (Vy pomáhate, my ďakujeme). Ehhez országos szinten 29 regionális mezőgazdasági és élelmiszeripari kamara csatlakozott, továbbá néhány élelmiszeripari szövetség és az SPPK tagjai is.

A projektben szlovák és jellegzetes regionális élelmiszerekkel szeretnénk köszönetet mondani a kórházaknak, a mobil tesztelőpontokon (MOM) dolgozóknak, illetve a regionális közegészségügyi hivatalok, a nyugdíjas otthonok, az árvaházak és sok más jótékonysági szervezet alkalmazottainak, akik segítséget nyújtanak például a hajléktalanoknak és a rászoruló családoknak. A tradicionális és különleges élelmiszerekhez így azok is hozzájuthatnak, akik gyakran nem engedhetik meg maguknak azok megvásárlását, vagy nem is ismerik ezeket a termékeket”

– magyarázta Juraj Mačaj, az SPPK igazgatóságának tagja, miközben ételadományt szállított egy pozsonyi geriátriai kórházba Pozsonypüspökire.

Holéciová kiemelte, hogy a gazdák és élelmiszertermelők országszerte 60 helyre szállítanak adományt. Az egészségügyi dolgozóknak, gyerekeknek és időseknek zöldséget, burgonyát, gyümölcsöt, gyümölcslevet, tejtermékeket, húsárut, teát, tartós élelmiszert, tojást és fűszereket adományoznak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.