2019. december 14., 20:27

A galántai Samsung 131 milliós állami támogatást kapott, most mégis 900 ember elbocsátását tervezi

Amiről eddig csak pusmogtak, az egyre reálisabbá válik. A galántai Samsung több fázisú leépítést hajt végre. Jövő év áprilisáig állítólag 900 ember veszíti el munkáját, tájékoztat a Nový čas. Vajon a koreai elektronikus mamutcég végleg kivonul Szlovákiából, s tervez-e valamilyen intézkedéseket az állam?

Fotó: TASR

Nem jó hírt kaptak az év legszebb ünnepének küszöbén a Samsung mátyusföldi üzemének dolgozói. Amit már régóta rebesgettek, az sajnos hamarosan valóra válik. A lap információi szerint, amit egy ott dolgozótól kapott, a következő hónapokban összesen 900 embertől válik meg a cég. Január végén megszűnik az egyik részleg, ahol 300 ember keresi a mindennapi betevőt, április végével pedig egy másik üzemrész, ahol 400-an dolgoznak, zár be. További 200 ember veszíti el állását a mérnöki, ellenőrzési és vásárlási részlegen.

Maga a Samsung sem titkolja, hogy leépít, amit 2020 februárjában kezdenek el. Az ok, hogy változik a televíziógyártás és -eladás globális piaca.

A cég azt ígéri, hogy megfelelő módon kárpótolja alkalmazottait, akiknek karriertanácsadást és szakmai továbbfejlődést is biztosít. Arra a kérdésre viszont, hogy hány embernek köt útilaput a talpára, konkrét választ nem adtak. Mint ahogy arra sem feleltek, hogy kivonulnak-e Szlovákiából. A KOVO szakszervezet elnöke a szlovák közszolgálati médiának megerősítette az elbocsátások tényét, hangsúlyozva, hogy a lehető legjobb feltételeket akarják kiharcolni a régióban élő érintetteknek.

Nem zörög a haraszt…

Már fél évvel ezelőtt is szó volt arról, hogy a Samsung tömeges elbocsátást tervez. Akkor a galántai polgármester, Peter Paška azt állította, hogy ez nem lenne drámai az ott élők számára és aki akar, talál magának munkát. Az Aktuality hírportálnak úgy nyilatkozott, a munkások többsége kelet- és közép-szlovákiai, illetve külföldi – szerbek és románok. Az illetékes munkaügyi hivatalban senki sem tud arról, hogy hamarosan százak veszíthetik el munkájukat. Hasonlóan meglepő információként fogadták a hírt a magasabb állami hivatalokban is. Nem kaptak bejelentést ilyesmiről a Munka- Család- és Szociális Ügyi Központban sem.

Tény viszont, hogy ha a cég tömeges elbocsátást tervez februárban, elég, ha év végéig jelenti a munkájukat elvesztők számát.

Fotó:  TASR

Az objektivitás kedvéért jó tudni, hogy egy olyan régióról van szó, ahol már régóta igen alacsony, valamivel több mint 2 százalékos a munkanélküliség.

A koreai Samsung már jó ideje „szenved” Szlovákiában, hiszen a vedrődi (Voderady) tévéképernyő-gyártó üzem bezárása után folytatta a leépítést és a kiadások csökkentését Galántán is.

Történik mindez annak ellenére, hogy 2006-ban, Fico első kormánya 36 millió eurós támogatást nyújtott a cégnek, a következő évben pedig a vedrődi képernyőgyár kapott újabb 75 milliót. További busás támogatást, 20 millió eurót adtak a galántai üzemnek 2012-ben is.

Összesen tehát 131 millió eurós ösztönző dotációt kapott a cég az államtól, annak érdekében, hogy továbbfejlődhessenek. A munkaügyi minisztérium szóvivője szerint a tárca többször is jelezte a Samsungnak, hogy a termelékenység és hozzáadott érték növelése érdekében kész további támogatást nyújtani. A tárca egyébként szintén nem tud a tervezett leépítésről.

A dél-koreai óriáscég az egyik legnagyobb szlovákiai munkaadó

A Samsung 2002 óta tevékenykedik Galántán és az értékesítés szempontjából a 10 legnagyobb szlovákiai cég közé tartozik. Tavaly a negyedik legnagyobb exportőr volt, és a legjobb 20 között foglalt helyet, ami a hasznot illeti.

Jelenleg 1600 embert alkalmaz, de fénykorában, amikor a legtöbbet termelte, csaknem 6000 dolgozója volt.

A negatív számok főleg az átlagbér emelkedésének a következményei. Mint alacsony hozzáadott értékű összeszerelő üzem érzékenyen reagál a béremelésekre. A cég bevételei tavaly 1,76 milliárd euróra rúgtak, ami a legkevesebb volt 2005 óta. A 62,5 milliárdos tiszta haszon pedig több mint 21 százalékkal volt kevesebb, mint 2017-ben.

Radovan Ďuran, az INES elemzője szerint nem vezet jóra, ha az állam stimuláló támogatásokat ad a vállalkozóknak. Amelyik cég ilyenhez hozzájut, olyan projektekbe is belefog, amibe más körülmények között nem menne bele. A politikusoknak sokszor nincs elég szakértelmük ahhoz, hogy olyan projektet válasszanak ki, amelyik sokáig fenntartható. Az államilag támogatott cégek emiatt gyakran mennek csődbe. Néhány feltételt teljesítenek, és az ajándék máris a zsebben van.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.