2022. szeptember 5., 09:05

A diákoknak becsengettek, a kormánynak kicsengetnek

A távozó oktatási miniszter szerint az idei iskolaév már nyugodtabbnak ígérkezik, komolyabb korlátozó intézkedések nélkül, mivel a Covid-19 már szokványos megbetegedésnek számít.

iskolakezdés
Fotó: rovin

2019 óta az első olyan tanévnyitó a mai, amelyet nem árnyékol be a koronavírus-járvány. Ma reggel Szlovákia szerte több mint 704 ezer diák ült be a nyári vakációt követően az iskolapadokba, közülük 60 280-an elsősök.

Ha az ovisokat is ide számítjuk, az oktatási tárca várakozásai szerint mintegy 880 500 nebulónak kezdődik meg a tanév.

Kinyitották kapuikat a magyar tannyelvű közoktatási intézmények is. Az immár hagyománynak számító Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségének ezúttal a Nagyrőcei járásban található Deresk adott otthont. A rendezvényt élőben közvetítettük a ma7.sk oldalán.

Milyen járványszabályok érvényesek?

Az idei tanévet várhatóan már nem árnyékolja be a pandémia. A diákoknak nem kell maszkot viselniük, és csak azokat kell majd elkülöníteni, akik pozitív koronavírus-tesztet produkálnak.

Az iskolaigazgatók kedvezőtlen járványhelyzet esetén öt napra bezárhatnak egy-egy osztályt, vagy 5 napos szünetet rendelhetnek el.

Az iskoláknak már nem kell kitölteni covid-nyomtatványt, a kötelezettség egyedül az óvodákban marad meg.

Arra azonban szülőként figyelni kell, hogy tanévkezdéskor, illetve ha a diák öt napnál hosszabban hiányzik, nyilatkozatot kell kitölteni a gyermek tünetmentességéről.

Ha a járvány nem is, de a kormányválság alaposan rányomja a bélyegét a tanévkezdésre. A mai napon várhatóan benyújtja a lemondását Branislav Gröhling oktatási miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.