2021. május 12., 21:10

A Csemadok állami támogatása közös ügy. Várható-e előrelépés?

Forró Krisztián, az MKP elnöke és Gyimesi György parlamenti képviselő szerdán a készülő Csemadok-törvény kapcsán egyeztettek.

csemadok
Fotó: Forró Krisztián FB-oldala
Gyimesi György és Forró Krisztián (A felvétel egy korábbi találkozón készült.)

A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális szervezete 1996 óta alanyi jogon nem kap állami támogatást, amikor a harmadik Mečiar-kormány egy tollvonással megszüntette azt – hangsúlyozta megkeresésünkre Forró Krisztián, az MKP elnöke. Forró arra emlékeztetett,

tavaly nyáron Igor Matovič még kormányfőként ígéretet tett arra, hogy a Csemadok - a Matica slovenskához hasonlóan - állami támogatáshoz juthat a jövőben.

Matovič akkor találkozóra invitálta a Csemadok képviselőit és az MKP vezetőit, majd néhány héttel később újabb találkozóra került sor a pénzügyminisztériumban – tette hozzá Forró, megjegyezve, hogy az ígéretek a mai napig sem teljesültek.

Az MKP elnöke szerint a Csemadok állami támogatásának biztosítása jó lehetőség a kormány számára, hogy ne csak gesztusokkal és ígéretekkel forduljon a felvidéki magyarok irányába, hanem végre kézzelfogható eredmények is szülessenek.

Az MKP tudatosítja, hogy parlamenten kívüli pártként szövetségeseket kell keresnie ahhoz, hogy a Csemadok állami támogatásának ügyében végre tényleges előrelépés történjen, ezért

Forró Krisztián szerdán találkozót kezdeményezett Gyimesi Györggyel, az OĽaNO parlamenti képviselőjével.

A találkozón egyeztettek a készülő Csemadok-törvénnyel kapcsolatos várható következő lépésekről. Forró elmondta, a parlamenti döntéshozóknak is tudatosítaniuk kell, hogy a magyar közösség kultúrája színesebbé teszi és gazdagítja az országot. A Csemadok alanyi jogú állami támogatásának elfogadása ezért közös ügy - szögezte le Forró Krisztián.

Gyimesi: Továbbra is pályázhatna a Csemadok

Gyimesi György parlamenti képviselő megkeresésünkre elmondta, elkészítette a Csemadok állami támogatását alanyi jogon biztosító törvényjavaslat szövegét. A képviselő hozzátette, a törvényjavaslat kapcsán egyeztetett Bárdos Gyulával, a Csemadok országos elnökével és a kulturális tárca jogászaival is.

A törvényjavaslatban szerepel, hogy a Csemadok alanyi jogon kapjon állami támogatást, de továbbra is pályázhasson akár szlovákiai, akár magyarországi pályázati forrásokra.

Gyimesi hangsúlyozta, a javaslat nem rögzíti a Csemadoknak járó támogatás pontos összegét, a támogatás mértéke a Matica slovenskához hasonlóan a költségvetés adott évi kereteitől függene.

A képviselő elmondta, a javaslat várhatóan a parlament őszi ülésszakán kerül napirendre, vagyis a jövő évi költségvetésben már szerepelne a Csemadoknak járó állami támogatás.

Gyimesi hozzátette, a javaslat elfogadása lehetőség arra, hogy akik eddig támogatásukról biztosították a magyar közösséget, azok most a szándékukat szavazatokkal is erősítsék meg.

Megosztás
Címkék