2022. november 23., 20:00

A csehek nem akarnak Kövér Lászlóval egy asztalhoz ülni, elmarad a V4-es házelnöki találkozó

Hétvégén Pozsonyban találkoztak volna visegrádi országok parlamentjeinek elnökei, de nem fognak. A szlovák parlament 2023 januárjára keres pótidőpontot. Az ok?

Kövér László
Fotó: Katona Tamás

A cseh képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová nem akart részt venni az ülésen, csak az alelnökét küldte volna. "Nem látom értelmét, hogy Magyarországgal párbeszédet folytassunk, tekintettel arra, hogy viszonyul az ország az ukrajnai orosz agresszióhoz" – fogalmazott Pekarová Adamová.

A találkozó egyik lehetséges időpontja november 25. lett volna. A cseh fél arról tájékoztatott, hogy egyéb elfoglaltsága miatt a házelnök asszony nem tud részt venni a találkozón. Azt, hogy a képviselőház és a szenátus vezetése nem akar a magyar féllel tárgyalni, a sajtóból tudtuk meg. Célunk, hogy a találkozón a V4-ek mindegyik házelnöke jelen legyen, így új időpontot keresünk"

– közölte Michaela Jurcová, Boris Kollár házelnök szóvivője.

Pekarová Adamová szerint nemcsak ő, hanem a cseh szenátus elnöke, Miloš Vystrčil, valamint a lengyel Sejm és a lengyel szenátus elnöke sem akar a magyar házelnökkel találkozni.

A magyar álláspont az ukrajnai orosz agressziót illetően annyira eltérő, érthetetlen és a V4-ek többi tagországáéval ellentétes, hogy nincs értelme a párbeszédnek"

– nyilatkozta a TASR-nek a cseh parlament alsóházának elnöke. Hozzátette, hogy Magyarország Szlovákia-ellenes lépései, és a Balkánon kifejtett negatív tevékenysége további súlyosbító körülmények.

A cseh fél ezen fenntartásai ellenére alelnöki szinten hajlandó lett volna képviseltetni magát.

Markéta Pekarová Adamová elmondta, szerintük az ő döntésük az alelnökök kiküldéséről nem volt hatással a csúcstalálkozó elhalasztására, mivel a szlovák fél nem közölte a találkozó elhalasztásának okát.

Szlovákia jelenleg a visegrádi négyek soros elnöke, a tisztséget 2022. július 1-jén vette át, és 2023 júniusáig fogja viselni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.