lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 15., 14:12

A Beneš-dekrétumokról Washingtonban

December 10 és 13. között Fiala-Butora János és Tárnok Balázs szlovákiai magyar jogászok Washingtonban egy több eseményből és találkozóból álló szakmai program keretén belül számoltak be a Beneš-dekrétumok mai napig történő szlovákiai alkalmazásáról az amerikai külpolitikai és emberi jogi szakértőknek, döntéshozóknak, véleményformálóknak, valamint a washingtoni magyar közösség tagjainak.

Fiala-Tárnok
Műhelybeszélgetés a FICE szervezésében 2023. december 11-én
Fotó: Kiss Lilla

December 10-én, vasárnap a Kossuth házban került sor a Magyar Emberi Jogi Alapítvány (Hungarian Human Rights Foundation) szervezésében Fiala-Butora János dekrétumok alkalmazásáról szóló előadására, valamint az azt követő beszélgetésre. Az eseményen részt vettek az amerikai magyar szervezetek, így az Amerikai Magyar Szövetség, a Magyar Amerikai Koalíció, valamint a Magyar Emberi Jogi Alapítvány képviselői.

Másnap, december 11-én a Freedom and Identity in Central Europe (FICE) nemzetközi munkacsoport szervezésében valósult meg a határontúli magyarokat érő jogsértéseket bemutató műhelybeszélgetés.

Az esemény szervezője, Tárnok Balázs az ukrajnai kisebbségi jogi szabályozásról, Vass Imola, a Magyar Emberi Jogi Alapítvány washingtoni gyakornoka az erdélyi egyházi restitúcióról, Fiala-Butora János pedig a Beneš-dekrétumok szlovákiai alkalmazásáról tartott előadást. A műhelybeszélgetésen részt vett számos amerikai tudásközpont és egyetem képviselője, így különösen a Hudson Institute, az Atlantic Council, a Manhattan Institute, a Religious Freedom Institute, valamint a George Mason University és az Indiana University munkatársai, kutatói és oktatói. Az előadásokat követően élénk diskurzus zajlott a résztvevők között az elhangzottakról, és az aktuális jogi és politikai fejleményekről.

Fiala-Tárnok
Fotó:  Kiss Lilla

Fiala-Butora János és Tárnok Balázs december 11 és 13-a között továbbá több találkozón vett részt, amelyeken ismertették a Beneš-dekrétumok mai napig történő szlovákiai alkalmazásának részleteit, valamint bemutatták a Fiala-Butora János által készített angol nyelvű jelentést.

A találkozókat és a célirányos tájékoztatást az indokolta, hogy bár számos nemzetközi sajtócikk, tudományos közlemény született a témában, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is megerősítette a kirívó jogsérelmekkel járó gyakorlat megvalósulását, az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentései nem tértek ki erre a jogsértő gyakorlatra, ami arra engedett következtetni, hogy a washingtoni külpolitikai döntéshozók és véleményformálók jelentős része sem tudott a kérdésről.

A kétoldalú személyes találkozók keretén belül a felvidéki szakértők tájékoztatták a Beneš-dekrétumok szlovákiai alkalmazásáról az amerikai külügyminisztérium képviselőit, az Atlantic Council és az International Republican Institute munkatársait, valamint több kongresszusi képviselő figyelmét is felhívták az emberi, tulajdonjogi és jogbiztonsági szempontból is rendkívül aggasztó gyakorlatra.

Dr. Fiala-Butora János pozsonyi emberi jogi ügyvéd, a budapesti Jogtudományi Intézet és a pozsonyi SZTA Nyelvtudományi Intézet kutatója. Jogi diplomáját a Komenský Egyetem Jogi Karán szerezte, majd a Közép-Európai Egyetem (CEU) Jogi Karán végezte a nemzetközi emberi jogi képzést. Később az amerikai Harvard Egyetemen szerzett jogászdiplomát, illetve jogi doktori fokozatot. Számos ügyben képviseli ügyfeleit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán és más nemzetközi fórumokon.
Dr. Tárnok Balázs komáromi születésű jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője, a Kisebbségi Jogvédő Intézet tanácsadója, a Károli Gáspár Református Egyetem műhelyvezető-helyettese. Jogi diplomáját és doktori fokozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerezte. 2021-ben egy évet töltött az amerikai Notre Dame Egyetemen a Hungary Foundation ösztöndíjas vendégkutatójaként. A Freedom and Identity in Central Europe munkacsoport társalapítója.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.