A belga rendőrtiszt megbüntetésével nem zárult le Chovanec ügye

2021. június 30., 10:14
ma7 | TASR

Jozef Chovanec halálának körülményeit tovább vizsgálják. Szlovákia többször is a belga fél tudomására hozta, hogy az eset gyors kivizsgálására és a felelősök megbüntetése számít. Ezt a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának sajtóosztálya közölte kedden. A közlemény szerint a belga rendőrtiszt nemrég történt megrovásával még nem került pont az ügy végére.  

Belgium-Chovanec
Fotó: Archívum
A történtekről felvételek készültek, mégis a szőnyeg alá akarták söpörni

A külügyminisztérium hangsúlyozta: André Desenfantsnak, a belga szövetségi rendőrség második legmagasabb rangú képviselőjének a megrovása nem jelenti egyben a szlovák állampolgár halálához vezető események közvetlen résztvevőinek a felelősségre vonását is.

2020. szeptember 13., 15:33

Jozef Chovanec halála intő figyelmeztetés az EU számára

A négy szlovák EP-képviselő együntetűen elítélte a belga hatóságok tétlenségét és hallgatását.

A szóban forgó büntetés csupán egyike a belga hatóságok által kiszabott fegyelmi szankcióknak, és az ügy adminisztratív aspektusaival függ össze"

- áll a közleményben, mely szerint Eduard Heger (OĽANO) kormányfő az Európai Tanács múlt heti ülésén személyesen járt közben Chovanec ügyében.

Az ellenzéki Smer-SD és a Hlas-SD pártok bírálták a belga rendőrtisztre kiszabott büntetést a 2018-as repülőtéri razziával összefüggésben, melynek következtében életét vesztette Jozef Chovanec szlovák állampolgár. Desenfants büntetése ideiglenes fizetéscsökkentés. Az ellenzéki pártok felszólították a külügyi tárcát és Zuzana Čaputová államfőt, hogy kezdeményezzenek tárgyalást az ügyben.

Kövesse facebook oldalunkat is!