2020. szeptember 13., 15:33

Jozef Chovanec halála intő figyelmeztetés az EU számára

Az RTVS közszolgálati csatorna Öt perccel 12 előtt című vasárnapi vitaműsorában négy szlovák EP-képviselő mondott véleményt Jozef Chovanec szlovák állampolgár belgiumi haláláról.

Miriam Lexmann
Fotó: TASR
Előtérben Miriam Lexmann EP-képviselő, mögötte Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a Chovanec-ügyről tartott sajtótájékoztatón

Mint ismeretes, nemrégen napvilágra került egy két évvel ezelőtti rendőrségi eljárásról készült videófelvétel, amelyen az látható, hogyan szorították le a belga rendőrök a fogdában Jozef Chovanecet, aki később a kórházban életét vesztette. A felvételen jól látható, hogy egy rendőrnő náci karlendítéssel kommentálja a történteket.

Az eset mind Szlovákiában, mind Belgiumban nagy felháborodást keltett és sokan az amerikai Georg Floyd elleni rendőri brutalitással állítják párhuzamba.

Miriam Lexmann EP-képviselő szerint az eset rávilágít az EU és a társadalom belső problémáira.

Teljesen helyénvaló, hogy az esettel az Európai Bizottság foglalkozzon és odafigyeljen arra, hogy minél gyorsabban és igazságosan kivizsgálják"

Robert Hajšel EP-képviselő szerint Chovanec esete az EU szintjén elképesztő. Bírálta a belga szervek tétlenségét, hogy mindmáig nem vizsgálták ki a férfi halálának körülményeit. Úgy vélte mindezt szóvá kell tenni a belga kormánynak. Azon lesz, hogy az EP-képviselők a parlamentben határozatban ítéljék el ezt a tettet.

Eugen Jurzyca EP-képviselő elmondta, hogy Belgiumban nem először fordult elő ilyesmi, sőt egy korábbi eset még ennél is súlyosabb volt. Megjegyezte, hogy más országokban is megtörténnek ilyen ügyek.

Michal Šimečka EP-képviselő nehezményezte, hogy két évig ebben az ügyben semmi sem történt és az orvosi szakvélemény sem készült még el. Az eseményeket csak a videófelvétel nyilvánosságra kerülése indította el. Lexmann képviselőasszony megjegyezte, hogy Chovanec több utastársa is, akik szemtanúi voltak Chovanec letartóztatásának jelezték neki, hogy mindeddig egyiküket sem keresték meg a hatóságok, így nem is tehettek tanúvallomást.

Megosztás
Címkék